Vacsora 15 perc alatt!?

A mondat végi írás jel megváltozott, remélem látjátok! Már kijelentem és tényként említem. Két pillanat leforgása alatt eszünkbe jutnak a híres szakácsok akik mind ezt ígérik. Ezt a tényt rengeteg változatos recept bizonyította be nekünk napról napra.

Igen!
Még pedig főtt ételt! Na jó egy kis hideg étel is belefér ebbe az idő intervallumba. 15 perc leforgása alatt képesek vagyunk mindannyian fenséges étket varázsolni az étkezőasztalra. Kipróbáltam , nem kamuzom!!
Kell hozzá egy nagy adag érdeklődés, egy kevés gyorsaság és egy csipet kreativitás, és persze az alapanyagok, azokat semmiképp se felejtsük le a listáról! Ja és egy jó recept.( Regisztráljatok a stretti.hu-ra! ) Félre téve egy pár sor erejéig a humort, mint összekötő erőt. Csak egy fél fokkal vegyük komolyabbra ezt a tényt:
Vacsora 15 perc alatt.

A mondat végi írás jel megváltozott, remélem látjátok! Már kijelentem és tényként említem. Két pillanat leforgása alatt eszünkbe jutnak a híres szakácsok akik mind ezt ígérik. Ezt a tényt rengeteg változatos recept bizonyította be nekünk napról napra. Mi mind érdeklődünk a konyhaművészetek iránt, úgy gondolom egyikünk se tudja azt mondani, hogy nem próbálta amikor azt hallotta, hogy lehetséges. Ezeket a fogásokat kivétel nélkül elkészíthetjük a hét mindennapján függetlenül attól, hogy ez ebédre vagy vacsorára szeretnénk elkészíteni. Mert 15 perce mindenkinek van, ugye?
– Persze ha az időmet jól osztom be és a nap folyamán nem fáradok el annyira, hogy azt se értem mi az a 15 perc, nem hogy étel. –  Tudom- tudom vannak azok a napok , amikor csak a fejes ugrás segít az ágyba, hogy lezárjuk azt a napot. Az ilyen esetekre a javaslatom csupán annyi, hogy nagyon gyorsan fogjuk meg a hajunkat és szedjük magunkat nagyon gyorsan ráncba! 15 perc nem a Világ, de 15 percbe beletehetjük a Világot! Hisz a táplálék éltető erő és alapszükséglet.

 

 

FIGYELEM! Arany szabály következik: Üres járat Nincs!
Mialatt a köret fő a vízben vagy sül a sütőben az alatt az idő alatt bőven tudunk a többi étel elkészítésével foglalkozni! Tudunk időt spórolni, mialatt a zöldséget séfként szeleteljük! Ügyes logikai szervezőkészségünk elhanyagolhatatlan a konyha területén is. Mielőtt elkezdjük a 15 perces étket azt ajánlom, hogy minden hozzávalót és eszközt készítsetek a vágó deszka mellé, sorrendbe! Így nem azon kell majd gondolkozni, hogy mi után mi jön. Építsük fel fejben a főzés technológiai folyamatát. Érdemes előre tervezni!

Melyek a hozzávalók?

  • Tészta: Akár saját kezűleg is elkészíthetjük a már ismert recept alapján. Három perc alatt alaposan kilehet dolgozni és nyújtani egy tésztát. Ha nagyon bambulunk vagy el vagyunk gondolkodva akkor is maximum 6 perc alatt kilehet dolgozni. A vizet ne felejtsük el felrakni forrni mialatt összegyúrjuk a hozzávalókat! Ahhoz, hogy beleférjünk a 15 percbe, ez egy sarkalatos pont lehet.  Ezután már csak annyi a feladatunk, hogy olyan darabokra vágjuk ahogyan fogyasztani szeretnénk. Bármilyen mártással tálalhatjuk (fokhagymás, tejfölös, paradicsomos….) Ízlésünkre van bízva.
  • Szuper élelmiszerek köretként: Ezek a gabonafélék mint a Bulgur, a Zab, a Hajdina, a Quinoa, a Köles, a Tönköly mind magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Viszonylag gyorsan majdnem 15 perc alatt el lehet készíteni mindegyiket.  A szuper élelmiszer „superfood”  tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják , hogy kedvező hatással van egészségünkre és nagyon jó közérzetet biztosít ezek fogyasztása.  A későbbiek folyamán hosszasan szeretnék veletek beszélgetni ezekről az ételekről. Térjünk vissza rá kicsit később!
  • Hús: a lazac, a csirkemell, a tenger gyümölcsei, a szűzpecsenye, a bélszín, a sertés karaj . Bizonyos technikával készítve ezek az alapanyagok is elkészíthetőek kevesebb mint 15 perc leforgása alatt. A leggyorsabban elkészíthető technikák (már konyhakész húsok esetében) roston sütés és bő zsiradékban sütés. Figyeljünk mindig a húsok sütésénél arra, hogy ne legyen nagyon forró a serpenyő, illetve a zsiradék. Fontos betartani a sütési időket is. Ha túl sokáig hagyjuk a serpenyőben a csirke mellet összemelegedni a zsiradékkal, abból csúnya házasság lesz!
  • Zöldségek és saláta: Nem csak egészséges hanem a szemünket is gyakran elkápráztatja egy összevágott zöldségekből álló saláta különlegesség. Dressing-gel vagy anélkül is tálalhatjuk. Tehetünk a saláta közé nagyszerűen roppanós magvakat. Gyorsan kész a Sali és tápláló. Hallani néha az idősebbektől, hogy úgy érdemes reggelizni mint ha királyok lennék ( azok is vagyunk a saját királyságunkban :P) ebédelni polgárként és vacsorát pedig koldus bőrébe bújva kell elfogyasztani. Koldusnak ritkán jut vacsora , de ha átfogalmazzuk mai nyelvezetre ezt a szólás mondást akkor máris kiderül számunkra: Reggelire sokat, nagyot, táplálót. Ebédre normál adagot, ne érezzük azt, hogy kipukkadunk és ne együnk sokat vacsorára, könnyű ételeket fogyasszunk!
  • Szendvics: Egyszerű és nagyszerű. Nagyon könnyen variálható minden összetevője. Süthetjük sajttal vagy ahogy kész már ehetjük is csak úgy magába, hidegen vagy grill szendvicsként. A szendvics külső borításának választhatjuk a fehér kenyéren kívül a magvas kenyereket, a szénhidrát csökkentett pékárukat, a rozsos toast kenyereket, korpás/szójás kenyeret, a sajttal szórt kiflit, teljes kiőrlésű pita…. A boldog 21. század révén nagyon sok lehetőségünk nyílik a pékáruk Világára. Itt is csak mint oly sok területén az életnek , arra bíztatlak, hogy légy bátor és hagyd el a komfort zónád. Próbálgasd, teszteld a kenyértípusokat.  A szendvics belső tartalma még gazdagabb lehet mint kívülről. A variációk száma végtelen. Felvágottak, házi készítésű szendvicskrémek, sajt variációk, vaj, zöldségek, húskrémek, zöldségekből készült tápláló krémek között válogathatunk. Hát nem nagyszerű érzés, hogy bárhogyan variálhatjuk?

 

 

Akármennyire úgy érezzük, hogy rendkívül elfoglaltak vagyunk vagy fáradtak és nincs időnk semmire. Mindig legyen időnk a családnak  vagy magunknak friss és megfelelő alapanyagokból készíteni egy finom vacsorát. Nem lehetetlen a 15 perces vacsora! Nem egy 4-5 órán keresztül készülő vörös boros marha pörköltet kell készíteni aminek a gondolatától is megijedünk. Azt majd megcsináljátok ebédre finom nokedlivel és igazi savanyúságokkal!
Remélem mindenkit elkezdtem meggyőzni vagy legalább fel keltettem az érdeklődését és mer újat vinni a konyhájába! Nem kell nagy faksznit csinálni belőle, mint a marha pöriből. ????
A kevesebb néha több és ahogy már írtam az egyszerű nagyszerű! – MUHAHAHA