Tojásfehérje hab

A tökéletesen felvert tojáshab sem használható, ha túl sokat váratjuk. A légbuborékok elillannak belőle, és pillanatok alatt összeesik.

Gyakran készítünk süteményeket és bizony sokakban felmerülhet a tökéletes tojásfehérje hab készítésének a kérdése. Valójában egy nagyon könnyű eljárás, viszont van egy-két olyan trükk, amire jó, ha figyelünk, hogy tökéletes tojásfehérje habot kapjunk!

A tojás:
• A fehérjét és a sárgáját a lehető legtökéletesebben kell szét választani, mert ha ez nem sikerül a habot nem lehet majd felverni. Ha belekerült véletlen a fehérje közé, egy pöttömnyi sárgája, azt a tojáshéjával egyszerűen és könnyen el lehet távolítani.
•Úgy hallani a cukrász kollegáktól, hogy jobb, ha a tojásfehérje a felverés előtt áll egy keveset a hűtőben (max. 3 nap)
• A hideg tojás fehérjét nehéz felverni, ezért azt tanácsolom, hogy 1-2 órával korábban vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, mire elkezdünk vele dolgozni!

A habüst:
• Lehetőség szerint használjunk olyan habüstöt, ami fémből készült vagy üvegből. A munka végeztével ezeket a tálakat a legkönnyebb megtisztítani a tojásfehérjétől. Nem beszélve az időállóságukról!

A tojásfehérje felverése:
• Ha szépen fénylő habot szeretnénk elérni, akkor adjunk hozzá egy csipet sót vagy egy csepp ecetet vagy egy csepp citromlevet.
• Robotgéppel könnyebb felverni, mint kézzel! A legmagasabb fokozatra kapcsolva a gépet, egyenletesen verjük, ez a művelet körülbelül 3-4 percet vesz igénybe.
• Végezzünk hab próbát: Hogy ha fejjel lefelé fordítjuk és a hab a tálban marad, akkor végeztünk jó munkát! Ha kicsúszik, akkor verjük tovább!

A tökéletesen felvert tojáshab sem használható, ha túl sokat váratjuk. A légbuborékok elillannak belőle, és pillanatok alatt összeesik. Ezért célszerű közvetlenül a felhasználás előtt elkészíteni, majd rögtön összeforgatni egy lapát segítségével, a többi hozzávalóval. Ezt a műveletet óvatosan, lazán végezzük, hogy a hab ne törjön össze!


Hasznosnak találtad az írást?

Itt találod a süti recepteket: http://app.stretti.hu/