Tésztafőzés

Vigyázz, Kész, Rajt, Tűz!- vagy mondhatnám úgyis, hogy: Kigondol, Megszervez, Előkészít, Elkészít! 

Új rovat indul! Telis tele olyan ajánlatokkal melyeket érdemes lesz követni, és figyelemmel kísérni! Olyan szuper ötletekkel és olyan trükkökkel találkozhatsz majd, melyek segítenek Neked abban, hogy hogyan készítsd el helyesen az adott ételeket!

#Trükkök #Tippek #Taktikák #stretti

Nézzünk is bele a Stretti Szakácskönyvbe!
http://app.stretti.hu/ és ha nincs ötleted….. akkor legyen a MINDEGY gomb, ma is ezt a megoldást választottam, így ajánlatban az Olasz tésztaleves receptjét kaptam.

Nagy örömmel el is újságoltam a Séfnek, hogy ma mit dobott a MINDEGY és a gomb hasznosságát, hogy mekkora súlyt is vesz le valójában a vállamról és milyen fantasztikus ötlet! Mondanom sem kell, hogy ÓRIÁSIT, jóval könnyebb a „főzőélet” mióta van MINDEGY! Próbáld ki, és ha van, kedved írd meg a tapasztalataidat Nekünk! 

Képzeljétek, elmesélte nekem ma a Séf, hogy mi is a trükkje a tökéletes tésztafőzésnek! Semmi esetre sem hagynálak ki titeket ezekből a fenntartható és okos tippekből! Ezért pontokba szedtem és most közszemlére bocsájtom. Persze engedélyt adott erre, csakis azért, hogy ne maradjon TITOK. Mert ha valamit már két ember tud, az nem lehet titok! 

A Séf így javasolja a száraz tészta főzését:

Ha a fenntartható főzést figyelembe vesszük, akkor kérlek, a csapból végy meleg vizet a tészta főzővízéhez! Jobb hatásfokkal melegszik fel a víz a bojlerben, mintha a jéghideg vizet melegítenénk a tűzhelyen,ahol akár 40%-al több energiát kellene felhasználnunk!

A főzővíz oly sós legyen, mint az Óceánok vagy Tengerek vizei, de az se baj, ha egy kicsit több a só. Amikor a kb. 3-4 liter víz el kezd bugyogni akkor, adj hozzá egy evőkanál sót és a két evőkanál olajat. Gyorsabban felforr a víz a só nélkül! Az olaj azért fontos, hogy ne ragadjon össze a tészta később. Nem kell aggódni a sózást illetően, mert a tészta nem lesz túl sózva, ellenben jól kiegészíti a nyers ízeket. Az olaszok azt mondják, hogy 10 x annyi vízzel főzzük a tésztát, de ha a fenntarthatóságot nézzük, akkor elég a tészta mennyiség ötszöröse is!????

Úgy finom a tészta, ha fog keményre főzzük, ahogy az olaszok mondanák, aldente. Ha felforrt a víz tedd bele a tésztát, látni fogod, hogy a bugyogás egy kicsit alább hagy. Ahogy újraforr a víz, onnantól elő a stopperóra és bugyogtasd lefedve 2 percig a tésztával, majd gyorsan zárd el a tűzhelyed. Hagyd a még forró vízben a tésztát körülbelül 10 percig, lefedve. Hidd el, megfő. Nem kell a végtelenségig járatni és dolgoztatni a szegény tűzhelyet, ismét energiát spórolhatsz! A tésztának hidratálódnia kell, mert ugye száraz volt. Ha szomjas vagy te is hidratálod a tested, a tésztának is kell a forró víz, a lényeg, hogy visszanyerje azt a vizet, amit a száradás során elveszített.

Hideg vízzel nem szerencsés leöblíteni a fincsi már megfőtt tésztát. Mert kioldódnak belőle olyan fontos anyagok, melyek rontanának az íz élményen.

Ha lehet, akkor miért ne főzzünk igazán jót jól?
A tésztafőzésre fordított idő csökken ezzel a technikával! A fenntartható főzés pedig, az egyik legfontosabb szempont! Óvjuk és szeressük környezetünket! Hidd el, a sok kicsi sokra megy! Figyeljünk arra, hogy mit és hogyan csinálunk!

Csodás napot kívánunk!