Szárazáru

Méz

Erről még érdemes beszélni. Fogyasszuk örömmel! A méz csak 30 C-fok fölött veszít a minőségéből így minden ami ezalatt a hőmérséklet alatt is elkészíthető annak hozzávalójaként válasszuk a mézet. Legyen otthon 1 üveggel, mert gyógyszerként, akár torokfájás ellen is jó!

Szálasteák, filteres teák

Manapság rengeteg féle fajta teával találkozhatunk a Világban . Mindenki kedvére válogathat a különböző zöldteák, feketeteák, fehérteák, gyümölcsösebb teák, olyan teák melyek a meghűlés esetén segítenek ilyen például a csipkebogyó tea a hárs tea, vagy a kamilla tea. Válasszunk minél több féle teát otthonunkba és váltogassuk, kóstolgassuk. Nincs is kellemesebb érzés mikor leülünk csendben egy csésze forró teával. Figyeljünk a koffeintartalmára.

Leveskockák

Meglétük és használatuk opcionális. A receptjeinkben nem használunk előre gyártott dolgokat, de nagyon sok időt meg lehet takarítani velük! Zöldség-, erő-, csirkehús-, vagy tyúkhús leves kockával feljavíthatjuk még a leggyengébb levest is. Sőt, mondhatnám: még a vizet is, hiszen leveskockából önállóan is készíthetünk levest, nem csak ízesítőként használhatjuk, több étel elkészítésekor a víz helyettesítője lehet. „Vészmegoldásnak” is tökéletes lehet. Szárazbabot,sárgaborsót, lencsét, vörös lencsét tartsunk otthon. Az ezekből készített levesek vagy főzelékek nagyszerű részei lehetnek táplálkozásunknak.

Száraztészta

Tartsunk otthon többféle száraztésztát. Ne érezzük azt lustaságnak, ha mákos tésztához hosszúmetéltet, krumplistésztához kockatésztát, vagy cérnametéltet a konyhaszekrényből veszünk elő. Egy zacskó tarhonyára is szükség van, finom egytálételek kísérőjeként. Készíthetjük a tésztát frissen is egy alapszabály van, 1 tojás 10 dkg liszt ! Semmi más nem kell bele!

Kakaópor

Szükségünk lehet rá, például az édességek elkészítésekor.

Liszt

A kamrában minimum két kilogramm búza finomlisztet tároljunk, csupán azért ha bármi történne, és „semmi sincs” otthon akkor is tudunk készíteni egy galuskát, amit gazdagabb napokon keverhetünk rétesliszttel vagy kedvünk szerint különféle kiegészítőkkel, felvágottal, de akár tojással is, így remek ételeket alkothatunk különösebb bevásárlás nélkül is. Manapság sok féle lisztet kaphatunk az üzletekben. Használhatunk sokféle őrleményt, de a hagyományos ételek állaga, a sűrűsége, textúrája nem minden fajta liszttel ugyan az. Figyelembe kell venni, hogy például a hagyományos, roppanós palacsinta jól, csak fehér lisztből készíthető. Ne legyünk elvakultak! Nem szeretnénk kategorizálni, javasoljuk, hogy legyen fehér liszt, de rendelkezésre állhat a tönkölybúza, a rozs, a rizs és akár a kukorica is. Túl nagy helyet nem foglal, viszont változatossá tudjuk tenni étkezésünket. Így válasszunk egy –egy kilogrammot.

Erről még érdemes beszélni. Fogyasszuk örömmel! A méz csak 30 C-fok fölött veszít a minőségéből így minden ami ezalatt a hőmérsékAz ételeink alap ízesítője. Javasolt 1 kg. A felhasznált fűszerek és az alapanyagok ízének érvényesüléséhez szükség van sóra. A só kiemeli és érezhetővé teszi az ízeket. A konyhai gyakorlatban először a sósságot állítjuk be, majd ezután fűszerezünk! Sok vélemény van arról, hogy milyen sót használjunk. Én a főzés során legtöbbször asztali sót használok, de salátákhoz, steak jellegű sültekhez mindig van kéznél, nagy szemű, vagy durva tengeri só is. Használhatunk divat sókat, mint a Parajdi, vagy Himalája, de ezt mindenki döntse el magának. Figyeljünk a sózásra! Óvatosan bánjunk az egy csipet sóval is . Szervezetünknek jóval kevesebb sóra van szüksége, mint amennyit használunk. Ha odafigyelünk egy kicsit, megfigyelhetjük hogy a kevesebb só több fűszerezést igényel majd ételünknek, ami még finomabbá teszi majd ennivalónkat.let alatt is elkészíthető annak hozzávalójaként válasszuk a mézet. Legyen otthon 1 üveggel, mert gyógyszerként, akár torokfájás ellen is jó!

Kávé

Szinte minden háztartásban van. De ahol nem fogyasztanak kávét (igen van ilyen!) ott is legyen Nescafé a kávés sütemények készítéséhez, és a kedves vendégek kedvéért.

Kristálycukor és porcukor

Egy - egy kilogramm elég az induláshoz, mikor desszerteket készítünk, melyeket 30 C- foknál jobban melegítünk. Az olyan ételekhez és italokhoz melyek langyosan is kiválóak használjunk mézet, ha tehetjük. Ez ismét egy neuralgikus téma! Lényeg, hogy belátásunk szerint használjuk az édesítő szereket, de ha bármilyen helyettesítőt használunk a hagyományos süteményekről le kell mondanunk! Ne legyünk elvakultak, csak ha funkcionálisan nem fogyaszthatunk cukrot!

Búzakorpa, zabpehely

A rostanyag pótlására keverhetjük bele az ételeinkbe például levesbe, főzelékbe, tejföllel és joghurttal, habaráshoz használt lisztként, (cifrázzuk az ételeket, merjünk kipróbálni idővel új dolgokat)

Rizs

Egy-két kilogramm. Érdemes hagyományos, szép „B” rizst vásárolni. Nagyon sok féle rizs létezik a Basmati típusú rizstől kezdve a Jázmin rizsen át a fekete vad rizsig. Bármelyiket választjuk izgalmas és finom végeredményt kapunk.

Zsemlemorzsa

Mi is elkészíthetjük. Vágjuk kisebb darabokra a maradék kenyeret, kiflit, zsemlét. Tegyük be egy ritkábban használt tálba száradni,fedjük le egy konyharuhával és amikor kedvünk van hozzá,vagy amúgy is használnánk a húsdarálót, gyorsan tekerjük le rajta a száraz darabokat. Szitáljuk át, ha kétféle minőségű morzsát szeretnénk: lisztszerűt és kissé darabosabbat (PANKO).

Búzadara

Használati szokástól függően fél, egy, vagy két kilogramm legyen otthon belőle. A papírzacskóból töltsük át tároló üvegbe, vagy dobozba. Már akkor láthatjuk, hogy egészséges-e, friss-e. Ha nem, pókhálószerű képződményeken lóg egy-egy csomó gríz. Ha igen, gondosan szitáljuk át, a szitában fennmarad az apró fekete darabok a felelősek. Ezt dobjuk ki, a többit tegyük dobozba, használjuk el nyugodtan.

Szárazbabot,sárgaborsót, lencsét, vörös lencsét tartsunk otthon.

Az ezekből készített levesek vagy főzelékek nagyszerű részei lehetnek táplálkozásunknak.

Folyékony halmazállapotú hozzávalók

Olaj

Három-négy liter. Ebben a mennyiségben legyen hús- vagy fánksütésre szánt napraforgóolaj, de legyen valami finom salátaolaj is. Tökmagolaj, Szőlőmag olaj, mák olaj… Az elhasznált olajat ugyanúgy, mint az autók fáradt olaját – ne öntsük a lefolyóba: környezet-szennyező. Mindenképpen keressük meg a legjobb megoldást a gyűjtésére. A benzinkutak boldogan átveszik a használt sütő olajat.

Ecet, mégpedig több féle

Használjunk ízesített ecetet (tárkonyecet, borecet,stb.) a főzéshez, ételecetet savanyúság készítéséhez. Az ecetnek nagyon jó fertőtlenítő hatása is van! Ecetes vízzel töröljük át a csempét, a mosogatót, használjuk a hűtőszekrény tisztításánál.

Zöldség, gyümölcs

Burgonya (krumpli)

Két-három kilogramm, de ne több, mindig legyen otthon. Alapélelmiszerünk. Ha elfelejtettünk kenyeret venni, váratlan vendég jön, csak megfőzünk három-négy szemet, és feltálalhatunk mellé mindent, ami a hűtőben található: felvágottat, halkonzervet, sajtot, vajat, hagymát, paprikát, paradicsomot, stb.

Hagyma

Mennyisége attól függ, mennyire szeretjük. Ha szívesen készítünk hagymás ételeket, gyakran fogyasztjuk nyersen, akkor 2-3 kg hagymánk legyen otthon, mégpedig vegyesen, lila- és vöröshagyma. Fokhagymára is szükségünk lehet egy két fejre minimum. Ne vegyünk előre sokat, ha nem tudjuk szakszerűen tárolni mert megromlik! Legyen a hűtőben margarin, vaj, tejföl, kefir, joghurt, sajt, tojás is . Ha ízlésünk úgy kívánja!

A „mindig legyen otthon”-kategória bővítése​

Papírszalvéta. Nagyméretű, amibe egy-egy szelet kenyeret, zsömlét csomagolhatunk. Kisméretű asztali szalvéta, a mindennapi terítéshez. Díszes, több rétegű a vendégváráshoz. Papírtörölköző guriga. Lehetőleg olyan, amit egy kézzel is le tudunk tépni! Kicsöppent étel törléséhez, kéztörléshez ne a konyharuhát, és ne a mosogatórongyot (szivacsot) használjuk. Alufólia és folpack szintén nagyon fontos segédeszköz. Húsok, zöldségek párolásához, sütéséhez, csomagoláshoz használjuk. Legyen a konyhaszekrényben gyufa. Nem azért, hogy legyen mivel rágyújtani, a konyhában még annak sem szabad, aki egyébként dohányzik. Legyen állandó helye egy kis notesznek, vagy néhány írócédulának, a hozzájuk tartozó tollal, ceruzával semmit sem ér, ha állandóan keresni kell. Bármi eszünkbe jut, vásárolni-, vagy intéznivaló, azonnal írjuk föl. Már a klasszikusok is megírták, a legnagyszerűbb gondolatok a konyhában születnek. És legyen egy mobil tartó amire a telefonunkat vagy tablettünket tehetjük, hogy jól láthassuk a Stretti tantanácsait!! ☺