Mi az a fenntarthatóság?

Manapság nagyon divatos kifejezés lett a „fenntarthatóság”! Minden és mindenki erről papol, és állítólag fenntartható igyekszik lenni! Még a házmester is fenntarthatóan takarítja a lépcsőházat! Valóban megteszünk mindent?

De tudjuk-e mit jelent ez valójában?

A témában kevésbé jártas embereknek ez legtöbbször nem jelent mást, mint a termékdíjak árfelhajtó hatását, vagy a műanyagok vak gyűlöletét és üldöztetését. Nagyon ritkán találkozni olyan, valós megoldásokkal, amik valóban a fenntarthatóságot és nem az extra profitot, vagy a „parasztvakítást” célozzák! Megállapíthatjuk, hogy beszéd, fél megoldás, ál környezetvédő melldöngetés, törvény és büntetés több van, mint megoldás!

Mit jelent ez a kifejezés?

A fenntarthatóság fogalmát az ENSZ  1987-ben definiálta: „fejlődés, amely anélkül elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére.

Járjuk körbe ezt a témát.

Ismert és elismert környezetvédelmi szakértők véleménye szerint a környezetvédelem, a fenntarthatóság, úgynevezett önellentmondásos folyamat. Véleményük szerint , a gazdaság az emberi társadalom, és az” élőhely” azaz a környezetünk, a földi élet tere „zéró összegű” együttműködésben valósul meg! Ahol az egyik nyer, a másik veszít és fordítva! Ráadásul az ökoszisztéma valamelyik összetevőjének túlzott használata durva hatással van az ökoszisztéma teljes egészére. Például a saját, egyéni életmódunk, igaz nagyon kicsi mértékben, de hatással van a globális felmelegedésre. Joggal gondolhatjuk azt, hogy egy erőmű káros anyag kibocsátása mellett eltörpül a gáztűzhelyem széndioxid kibocsátása, de ezek sajnos összeadódnak! Tudnunk kell, hogy minden számít! Ezt az ellentmondást feloldani lehetetlennek látszik, mert a civilizációról kellene lemondanunk, hogy a végső javulást elérjük! Tudom, hogy ennél sokkal több elmélet létezik, amik mind „megoldást” kínálnak, de fókuszáljunk  az első lépésre, amit mindenki megért és megtehet!

Úgy vélem sokkal jobb lenne a „környezetterhelés” csökkentésére koncentrálni!

Nem várható el a teljes fenntarthatóság senkitől. Mi a különbség ezek között? Véleményem szerint, a fenntarthatóság általában a nagyobb egységek, gyárak, rendszerek, államok, országok civilizációs lehetőségeit taglalja, a környezetterhelés csökkentése viszont az egyénnek, az egyes embereknek ad lehetőséget arra, hogy tegynek meg annak érdekében, hogy maradjon valami a Földünkből!  Mindent összevetve:

Minden apró lépés, ami a környezetterhelést csökkenti, számít!

Nem gondolnánk, de így van, egyénenként a szokásaink egyszerű megváltoztatásával tehetjük a legtöbbet, a cél elérése érdekében. Ez nem ördöngösség.  Például a hatékonyabb főzési, sütési technológia használata, a vízfelhasználás csökkentése, vagy a szelektív hulladékgyűjtés, csak szokásokon alapul!! Közhely, de ha 1 milliárd ember változtatná meg pazarló szokásait, már ÖNMAGÁBAN lassítaná a Földünk pusztulását!

Főzzünk kevésbé pazarlóan, mert ha nem tesszük, lehet, hogy jövőre már nem lesz mit főzni!

Kövessétek írásainkat, mert segítséget adunk a fenntartható háztartás kialakításához!