Majonéz készítése házilag

Ha jól készítjük el a majonézt, akkor egy tömény, sima állagú, pikáns, élénksárga mártást kell kapnunk!

Fontos alapanyaga a hidegkonyhai készítményeknek a majonéz, változatosan készíthető. Színe és ízesítése is különböző lehet. Jól illik salátákhoz vagy frissen sültek mellé. Több féle változatával fogunk a mai nap folyamán megismerkedni.

Tudtad?
Ezt a mártás Richelieu bíboros szakácsa találta fel 1756-ban, amikor a francia csapatok leigázták a Menorca szigetén levő Mahón falut. Ezen felbuzdulva találta ki a szakács, hogy „mahonnaise-nek” nevezi el a mártást. Azóta formálták, csiszolták készítésében és elnevezésében is a mai majonézmártást.

Hozzávalói: 3 db tojássárgája, 0.5 l olaj. Semmi más! Ha többet szeretnénk készíteni, akkor duplázzuk meg a mennyiségeket!

Elkészítése hagyományosan: A friss tojások sárgáját egy üveg keverőtálba tesszük, majd habverővel jól elkeverjük. Ezután vékony sugárban folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az étolajat. Jól keverjük el az olajt a tojás sárgákkal.
#Tipp: Ügyeljünk arra, hogy egyszerre ne túl sok olajat öntsünk a tojáshoz, mert a majonéz összefuthat, és az olaj különválik.
#Trükk: Az olajnak, se nem szabad túl hidegnek lennie se nem szabad túl melegnek lennie, mert ez is a majonéz összefutását eredményezheti.
Elkészítése modern felfogásban, modern eszközökkel: A tojásokat és az olajat szobahőmérsékleten használjuk fel. Egy hosszú nyakú edénybe tesszük a tojások sárgáját majd lassan csepegtetve adjuk hozzá az étolajat. Botmixerrel alaposan összedolgozzuk! Körülbelül 3 perc alatt kész a finom majonéz.

Majonéz alapú mártások közül néhány:

Majonézmártás: 3 db tojássárgája, 0.5 l olaj, 0.5 teáskanál mustár, só, 0.3 db citrom leve. A friss tojások sárgáját egy üveg keverőtálba tesszük, megsózzuk és hozzáadjuk a mustárt is, majd habverővel jól elkeverjük. Ezután vékony sugárban folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az étolajat. Jól keverjük el az olajt a tojás sárgákkal. Végül hozzáadjuk a citrom levét

Tartármártás: A meglévő majonézmártáshoz 1dl fehérbort adunk, és 3 dl tejszínnel hígítjuk. Adunk hozzá egy kevés porcukrot és egy kevés Cayenne-i borsot. Bundázott ételekhez, halakhoz, hideg tojás-, hal- és salátaételekhez fogyasztjuk.

Remulád mártás: A meglévő majonézmártásba mustárt, törött borsot, finomra vágott ecetes uborkát, vöröshagymát, kapribogyót, petrezselyemzöldet és tárkonylevelet keverünk, majd egy kevés tejszínnel hígítjuk. Hideg előételekhez kínáljuk.

Tiroli mártás: A meglévő majonézmártásba 1 dl ketchupot keverünk, majd adunk hozzá egy kevés fehérbort (kb. 1 dl), tejszínt (kb. 1 dl), cukrot és fehér borsot. Hideg, húsételekhez illik a legjobban.

Tigrismártás: A meglévő majonézmártás mellé ketchupot teszünk, majd villával összedolgozzuk, úgy, hogy látszódjanak a piros ketchup csíkok. Nagyon mutatós mártást kapunk így melyet jó ízzel fogyaszthatunk akár a sült krumpli mellé is.

Auróra mártás: Az előzőleg elkészített tartármártásba egy kevés paradicsompürét keverünk, hogy rózsaszínű legyen. Hideg húsételekhez illik a legjobban.

Csíki mártás: Az előzőleg elkészített tartármártáshoz hámozott almát, főtt céklát és olajban párolt gombát adunk, melyeket apró kockákra vágtunk. Finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. Önmagában is nagyon finom mártásnak mondható, de jól mutat roston sült húsok mellé is.

Kellemes mártáskészítést kívánunk! Ha van, kedvetek mutassátok meg nekünk az elkészült remekműveket a Facebookon!