“Itt van az Ősz itt van újra…”

Ősszel szívesen legeltetjük a szemeinket a csodás fák levelein, boldogan és mosolyogva konstatáljuk a szellő illatán, hogy ismét eljött a forrócsokizós, takaró alatt kuckolódós, gyertya lángnál pilledő Ősz ideje. 

A forró és meleg nyár után, eljött végre az ősz!  Ilyenkor kicsit fellélegezhetünk, végre nem azon kell reggelente nagy erőkkel törnünk a fejünket, hogy mi lesz az a „ruhaszett” ami a nap végére biztosan nem olvad le a testünkről. Nyáron kevésbé érezzük azt a nyikorgó kedves hangot amit a gyomrunk ad ki amikor azt szeretné jelezni, hogy éhesek vagyunk. Ez azért van mert, ebben az időszakban szívesebben fogyasztunk salátákat illetve könnyebb ételeket és nem arra koncentrálunk, hogy minél inkább teletegyük a pocakunkat. Itt van az ősz itt van újra ……. Ősszel szívesen legeltetjük a szemeinket a csodás fák levelein, boldogan és mosolyogva konstatáljuk a szellő illatán, hogy ismét eljött a forrócsokizós, takaró alatt kuckolódós, gyertya lángnál pilledő Ősz ideje.  A „nagy gondolkodások” időszaka! Egy kreatív szakasz veszi kezdetét! Nemcsak szellemünket hanem gyomrunkat is el kell kezdeni felkészíteni a hideg télre, amivel persze nincsen semmi probléma hiszen ismét elkezdhetjük a jobbnál jobb süteményeket, krémleveseket, egytálételeket próbálgatni majd kísérlet alá helyezni drága családunkat is. Nincs is jobb annál amikor összejön a baráti kör egy őszi délután és közös főzésbe kezd, felosztva a feladatokat! A feladatok felosztása fontos, nem úgy van az , hogy a lányok sütnek-főznek a fiúk meg lógatják a lábukat sört iszogatva! Nagy nevetések közepette elkészíteni a másnapi kirándulásra szánt izgalmasabbnál izgalmasabb szendvicskrémeket, kelt tésztákat, hideg falatkákat és a sós süteményeket. Azt hiszem ezekért a pillanatokért is érdemes élni.  Igazam van? Ho-Ho, Jut eszembe a szendvicskrémekről, hiszen az iskola is elindult! Drága édesanyák, még elképzelni se tudom miket harcoltok reggelente csemetéitek tízóraiának elkészítésével, hogy mi legyen?  Parizeres kifli vagy egy kis csavarral készült parizeres kifli!?

– Nekem még nincs gyermekem.
…….
……………

Ui: Úúúúgy izgulok, hogy jó Anya legyek! Tudom, hogy talán az egyik legszebb és legnehezebb feladatok egyike!

Magamról is tudom, hogy nem szívesen eszem meg ugyanazt a fajta ételt kétszer egymás után nemhogy háromszor.  A lehetőségek tárháza végtelen, csak a fantáziánk szab határt….- mondják, az okosok! Próbálgassuk, kísérletezzünk, osszuk meg sikereinket és akár bukásainkat is, hogy mindenki tanulhasson belőlük!

Mik azok az alapanyagok melyekkel kibélelheted a bendőd a hideg beállta előtt?

Az első 5 alapanyag ami mindenkinek az eszébe jut:

– a szőlő
– a sütőtök
– az alma
– a gesztenye
– és a dió

Az alma az egyik legelterjedtebb gyümölcs szerte a világon, több ezer fajtája létezik ma már.  Az országban a leghíresebb almatermő vidék Szabolcs – Szatmár-Bereg megye. A statisztikák szerint évente 23 kg almát fogyasztunk el. A legnépszerűbb almatípus a Jonatán és csak utána következik a golden és az idared. Érdemes a gyümölcsöket étkezés előtt fogyasztani mert előkészíti a bendőnket a további megpróbáltatásokra. Az a hit téves miszerint, a gyümölcsöket étkezés után kell fogyasztani. Savasodást okozhatnak, ezért mindenképp a gyomor bélelésére ajánlom vagy ha nassolni szeretnénk, tökéletes választás egy alma vagy egy kis fürt szőlő is.

Nagyszerű édességeket készíthetünk a gyümölcsökből, de ami ma már nem meglepő nagyon jól társíthatóak húsok mellé. A sós és az édes íz kiegyensúlyozása mindig nagyon izgalmas eredményeket hoz.

A gesztenye és a dió jellemzői. A gesztenye egy igazi őszi finomság amivel télen a kirakodóvásárokban is bőven találkozhatunk miközben az édes illata átjárja az egész lényünket. Első sorban sült formában fogyasztjuk de nagyon népszerű a belőle készült tejszínhabbal kevert gesztenyepüré vagy a gesztenye torták bármelyike. A dió egy igazi csonthéjas a legegészségesebb mind közül. Nagyon sok benne a vitamin és az ásványi anyag. A legfontosabb összetevője az Omega 3 zsírsav amelynek hála csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Nagyon könnyen megavasodhat a pucolt dió ezért célszerű hűtőben tárolni. Sütemények népszerű hozzávalója lehet és az izgalmas salátánk ropogós elemeként is szerepelhet. Ilyenkor ősszel van a szezonja, ha ügyesek vagyunk a piacon még alkudhatunk is az árából.

 

 

Azok az alapanyagok amelyek nem feltétlen elsőre jutnak az eszünkbe ha őszi ételt szeretnénk készíteni pedig szintén őszi hozzávalók:

– az édesburgonya
– a füge
– az avokádó
– és a vörös káposzta.

Ezek a zöldségek gyümölcsök nagyon magasak ásványi anyag és a vitamin tartalmukban, pontosan ezért rendkívül jótékony hatással vannak szervezetünkre. A vöröskáposzta tipikusan az a fajta zöldség ami miatt érdemes várni az őszt és a telet. Szuper ha savanyítjuk, ha salátába tesszük vagy ha pároljuk vagy extrémebbnek látszó szituban leturmixoljuk egy izgi smoothie hozzávalójaként. Az édesburgonya a legizgalmasabb mind közül. A szulákfélék családjába tartozik , főleg a gyökérgumója miatt termesztik , viszont Ázsiába a leveleit és a hajtásait is szívesen fogyasztják. Annyi köze van az általunk ismert burgonyához csupán, hogy alakjában viszonylag megegyezik viszont ízében inkább a sütőtökre hasonlít, kicsit édeskés. Rendkívül ízletes ha fűszeres tálalásban kap helyet. A füge frissen és aszalva is szuper étel. Magas A és B- vitaminokban emellett a Kálcium és Magnézium tartalma is hatalmas. Rengeteg energiát ad, kalóriában gazdag. Az avokádót hazánkban nem termesztik, viszont ez a szuperélelmiszer nagyon magas az antioxidánsokban és a B-vitaminokban. A sokrétű felhasználhatósága miatt egy igazi kincs az éléskamrában.

A tányér nagyszerű díszévé válhatnak ezek a csodák, egy csepp kreativitással és bátorsággal fűszerezve sose akarjuk majd , hogy az ősznek vége legyen. A színek pompásak, a narancssárga, a zöld, és barna árnyalatai mind megtalálhatóak a tányérunkon. Nagyon sok receptben megtalálhatók ezek az igazán finom alapanyagok. Sorra írhatnám a recept ötleteket és a leírásokat.  Viszont úgy érzem ennek az írásnak inkább a hangulata fontos és az a nyugalom amit ilyenkor érzünk. A gyümölcsökkel – zöldségekkel és a húsokkal való kísérletezés minden évszak kihívása!

????