Húshagyókedd és hamvazószerda

A nagyböjt, vagy ahogyan még régies nevén nevezik negyvenlőböjt a keresztény hagyomány szerint Jézus feltámadására, Húsvétra való előkészület ideje.

Ez a két nap, a Torkos Csütörtökkel együtt, ősi tavaszváró ünnep. Egyházi kötődésű napok, ahogy a Húsvét is.  Sok néphagyomány kötődik ehhez a négy naphoz. A legjobban kihasznált napok az évben, melyet a szórakozásra, karneválozásra és bálozásra fordítottak az emberek. A Torkos Csütörtököt és a Húsvét szeretném nektek egy másik alkalommal bővebben bemutatni, ahol szuper Tippeket kaphattok majd a napok megvalósítására.
Nézzük is meg közelebbről ezt a napot!

#Húshagyókedd idén február 25-re esik, vagyis a mai napra. A keresztény hagyomány szerint el kell hagyni a húst a táplálkozásból, mert másnap hamvadó szerdán, kezdetét veszi a nagyböjt. Húshagyó kedden még szabad húst fogyasztani, de utána nem, legalábbis a katolikus vallás így tartja.
A húshagyó szó elnevezés az olasz karneval szó tükörfordítása. A farsangoló nép vicces olvasata: Carne, Vale vagyis Hús, ég veled! Farsang utolsó napján a gyermekek is beöltöztek és járták a környező házakat, a legények a nyársaikra szalonnát, kolbászt és különböző húsokat gyűjtöttek. Este hatalmas lakomát csaptak a megszerzett finomságokból. Ekkor került sor a legény és a leányavatásra is. Európa több részén, a XII. század óta tartják a mai napig is, az emberek ezt a szokást. 

A nagyböjt, vagy ahogyan még régies nevén nevezik negyvenlőböjt a keresztény hagyomány szerint Jézus feltámadására, Húsvétra való előkészület ideje. Ez az időszak a hitben való elmélyülés, a bűnbocsánat és az áldozatvállalás által nyerhető tisztulásnak is nevezték/nevezik. Manapság, már nem csak vallási alapon szokás néhány hétig húsmentesen étkezni, mert sokan esküsznek a tavaszi méregtelenítésre, sokak szerint áldásos hatásai lehetnek a betartott tisztítókúrának. A szervezet új, tiszta energiát kaphat! 

 

#Hamvazószerda idén február 26-re esik. Régies elnevezése hamvas szerda, szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda. Ettől a naptól fogva kezdődik a nagyböjt. Nagyon régi hagyomány.
Egészen a XII. századig nyúlik vissza eredete. Az őskeresztények ezen a napon vezeklés gyanánt hamut szórtak a fejükre, ezt nevezték hamvazkodásnak. Valószínűleg innen eredeztethető ennek a Szerdának a elnevezése is!

Szuper húsmentes recept ötleteket és recept leírásokat is olvashatsz, ha regisztrálsz a stretti weblapján, itt:
http://app.stretti.hu/
Ha, nem tartod a nagyböjtöt, akkor sincs baj, mert a húsos receptekben is bővelkedik a Séf Receptkönyve! Több kategóriában nézelődhetsz, sőt van egy Mindegy gomb is! Ha van kedved, olvasd el ezt a fogalmazásunkat is, ahol többet megtudhatsz a Mindegy gomb használatáról! Itt: https://stretti.hu/mindegy/

Csodás napot kívánunk és eredményes felkészülést a nagyböjtre! Jöhet a hús ma, hússal!