Hollandi mártás

Eszembe jutott, hogy vajon mindenki tudja ezt a mártást, hogy hogyan készítjük el tökéletesen? 

A Szakács tanulmányaim alatt megtanultam, a meleg mártásokkal kapcsolatosan, hogy tudni kell a négy alapmártást, és ha ezeket tudjuk, akkor az összes mártást tudjuk! Kedvünk szerint variálhatjuk, ha az alap már meg van.

A mártásokat a francia konyhatudományok szerint, négy kategóriába soroljuk! Egészen egyszerű az indok, négy alap hozzávaló szükséges ezekhez a mártásokhoz: tej, vaj, tojás, alaplé és ezeket variálva néhány plusz elemmel juthatunk el a kész mártásunkhoz. Sokszor öt illetve hat alapmártásról beszélnek, mert ide sorolják a paradicsomos mártásokat és majonézt is, az utóbbiról már írtam és hamarosan a majonézről is írni fogok.  Ma a klasszikus értelemben vett négyes egyikével fogunk jobban megismerkedni, a Besamel után a Hollandi mártással. 

#Tippek, #Trükkök, #Taktikák, #Stretti

Nézzük, hogyan is készítené egy soucier (ejtsd: szoszijé) ezt a tökéletest mártást!

/A szoszijé az a szakács, aki a nagyobb éttermekben a szószok elkészítéséért, mártásokért felel, valamint ő az, aki a ragukat és a hideg, meleg előételeket is elkészíti!/

Alapötletem a MINDEGY gombbal indult! Kaptam egy meleg előételt melynek a neve: Póréhagyma Hollandi mártással. http://app.stretti.hu/
Eszembe jutott, hogy vajon mindenki tudja ezt a mártást, hogy hogyan készítjük el tökéletesen?  Ha tudod már a receptet, akkor azt javaslom, hogy azért olvasd el, amit írok és bizonyosodj meg róla, hogy valóban helyesen tudod-e! ☺ Írd meg nekünk, ha változtatnál, vagy ha te máshogy tudod!

Ahogyan a Séf javasolja ☺ : 

#Tipp: Készítsd elő azokat a tálakat, edényeket, „szerszámokat” amivel dolgozni fogsz és persze a hozzávalókat is.  Eszközök: Szükséged lesz egy habverőre, egy fazékra melyben vizet forralsz és egy üvegből vagy fémből készült keverő tálra, melyben a mártást fogod elkészíteni a fazék felett a gőz felett.

Hozzávalók 4 személyre: 4 db tojás, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, só, törött bors, pár csepp frissen facsart citrom leve.

1. lépés: A tojás sárgákat és a tejszínt habverővel összekeverjük és beletesszük a 7 dkg vajat, majd gőz fölött folyamatos keverés mellett sűrű mártássá főzzük.
#Taktika: A tojásfehérjéket tedd külön tálba, és tedd be a hűtőbe pihenni. Felhasználhatod később valamilyen finom sütemény habjához. 3 napig el van a hidegben! Itt olvashatsz a tojás fehérje felveréséről.
Ide az a link ami rámutat a Tojásfehérje hab fogalmazásra, ami már fent van az oldalon!

2. lépés: A tűzről levéve sózzuk és borsozzuk, tovább keverve belecsöpögtetjük a pár csepp citromlevet is. A maradék vajat (3 dkg) a mártáshoz adjuk, és ha az is elolvadt, akkor tekintjük késznek a mártásunkat!

Ugye milyen egyszerű a bonyolultnak hangzó Hollandi? Fontos kiemelni, hogy glutén mentes ez a mártás, így liszt érzékenyek is örömmel fogyaszthatják!
Nagyon jól kijönnek ízei, ha roston sült lazachoz adjuk.  Sőt ha egyszerű mártogatósnak készítenénk, azt is megtehetjük, egy kis reszelt sajt bele és zöldfűszerek! 


Voila, kész a Hollandi mártás!