Háziszárnyasok II. rész

Nemzetközi Férfi nap van ma! Drága asszonyok, lepjétek meg férjeiteket egy finom sülttel, megérdemlik!

Az előző részben ismertettem a fehér húsú háziszárnyasokat. A Séf pedig, adott mindegyik szárnyashoz recept nevet, azért, hogy meg tudjátok nézni az oldalon és el tudjátok készíteni. http://app.stretti.hu/A mai Séf javaslatok receptjeit is itt olvashatjátok!
Remélem tetszett! ☺

A házi szárnyasokat két csoportra kell bontanunk, mert kevesen tudják, hogy az étel ízéhez nagyban hozzá járul, a hús minősége mely függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától és a vágási körülményeitől is. Nagyon sok féle házi szárnyast különböztetünk meg ezért a húsok színe szerint csoportosítjuk őket. Ma a barna húsú háziszárnyasokkal fogunk bővebben foglalkozni. Kategóriákba kell sorolni, hogy tudjuk a főzési és sütési eljárásokat. Így jóval könnyebben tudunk majd kreatívan ötletelni, hogy a kapott hús milyen formában kerüljön az asztalra a család elé! Ha van egy jó húsosod, el ne ereszd! Egy jó hentes kincset ér! Nem győzöm hangsúlyozni!!!

Barna húsú háziszárnyasok:

Húsuk színe egészen a világos barnától a sötét barnáig terjed. Elég rostos a húsuk, ezért nehezebben emészthetőek, mint a fehér húsú háziszárnyasok. Zsírtartalmuk elég magas, mely a hasüregükben és a bőr alatti kötőszövetekben rakódik le, az állat izmaiban is jelentős a mennyiségben található zsír. 

Nézzük, mely állatokról is esik szó a mai napon:

Kacsa:
Súlya: 2-3 kg, a leggyorsabban fejlődő baromfi.
Kora: körülbelül 2 és fél hónap alatt éri el az említett testsúlyát. A hím állat neve gácsér.
Készítése: Mája értékes, nagyon gazdag ízekben és zamatanyagokban. A kacsát legtöbbször egészben sütve, párolva készítjük. Nagyon finomak egyéb részei is, ha esetleg úgy kérjük a hentesünktől!
A Séf javaslata: Kolozsvári rakott kacsa, Narancsos kacsa

Liba:
Súlya: 9-10 kg, nagy testű állat, elég zsíros.
Kora: Az idősebb állat neve Lúd. Körülbelül egy év alatt éri el az említett testsúlyát.
Készítése: A fiatal libát egyben sütéssel készíthetjük, míg az idősebb nagyra hízott zsíros Ludat, nem lenne célszerű, ha egyben készítenénk, ezért feldarabolva készítjük párolva, főzve, sütve, vagdaltnak, apróléknak.
A hízott libamáj aránytalanul hatalmasra nőhet, mely nagyon jó ízű, zsíros és puha szerkezetű. A máj értékesebb, mint az állat húsa. Sütve, pirítva, rántva vagy pástétomnak készítjük.
A Séf javaslata: Egyszerű Libamáj, Tavaszi Libamell, Ludaskása

Gyöngytyúk:
Súlya: Elérheti a 1,5 kg-ot is.
Kora: Körülbelül egy év, míg eléri az említett testsúlyát.
Készítése: A legértékesebb része a finom rostozatú viszonylag vastag mell húsa. A combjai ezzel szemben viszonylag kicsik. Felépítése és íze is nagyon hasonlít a vadszárnyasok közé sorolt fácánéhoz. Sütve, pirítva, főzve, párolva is készíthetjük.
A Séf javaslata: Gyöngytyúk hordós káposztával, Gyöngytyúk ropogós

Nemzetközi Férfi nap van ma! Drága asszonyok, lepjétek meg férjeiteket egy finom sülttel, megérdemlik!
Boldog Férfi napot Drága Urak! ☺
Csodás napot kívánunk!