Háziszárnyasok I. rész

Mindenki jól ismerheti már a házi szárnyasokat, ám kevesen tudják, hogy az étel ízéhez nagyban hozzá járul, a hús minősége mely függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától és a vágási körülményeitől is.

Nagyon sok féle házi szárnyast különböztetünk meg ezért a húsok színe szerint csoportosítjuk őket. Ma a fehér húsú háziszárnyasokkal fogunk bővebben foglalkozni. Kategóriákba kell sorolni, hogy tudjuk a főzési és sütési eljárásokat. Így jóval könnyebben tudunk majd kreatívan ötletelni, hogy a kapott hús milyen formában kerüljön az asztalra a család elé!

Fehér húsú háziszárnyasok:
Eme húsok színei a vajszíntől egészen a világos rózsaszínig terjednek. Magas a fehérje és a víztartalmuk, pontosan ezért könnyen emészthetőek. A diétázni vágyók és a testépítők is szívesen fogyasztják!
A hentesnél már gyönyörű konyha kész állapotban megvásárolhatjuk ezeket a húsokat. Mindig jelezzük az igényünket és az se baj, ha válaszolunk a hentes kérdésére, hogy mit fogunk készíteni! Javasol és segít, nem mellesleg egy nagyon jó kedélyű beszélgetés alakulhat ki! Ha van egy jó Hentesed, ne ereszd!

Csibe:
Súlya körülbelül: 40-50 dkg. Kora: 7-8 hetesnél nem idősebb. Készítése: Frissen sütve, a legtöbbször rántva vagy párizsias bundával!
A Séf javaslata: Majonézes csirkecomb


Csirke:
Súlya körülbelül: 70-80 dkg. Kora: 12 hetesnél nem idősebb. Készítése: Frissen sütve, párolva, egészben is készíthetjük.
A Séf javaslata: Omlós sörös csirke


Jérce:
Súlya körülbelül: 100-120 dkg. Kora: 3-7 hónapos, nőivarú. Készítése: Töltve, egészben sütve, párolva, mellét lefejtve filének készítjük.
A Séf javaslata: Csirke paprikás 


Tyúk:
Súlya körülbelül: 150-250 dkg is lehet. Kora: 7 hónaposnál idősebb, nőivarú. Készítése: Gyakran zsírosra hízik. Zsírja jóízű és sárga színű. Főzéssel levesnek vagy párolással készítjük.
A Séf javaslata: Újházi tyúkleves, Káposztás tyúk


Kappan:
Súlya körülbelül: 120-150 dkg, Kora: Fiatal, kb. 3 hónapos korában ivartalanított kakas. Készítése: Húsa finom rostozatú, esetenként gyengén zsírosra hízik. Egészben sütve, párolva, főzve készítjük.
A Séf javaslata: Kakas pörkölt 


Kakas:
Súlya körülbelül: 120-250 dkg is lehet. Kora: 7 hónaposnál idősebb, hímivarú. Készítése: Húsa rostosabb, mint a tyúké. Főzve, párolva készítjük.
A Séf javaslata: Kijevi kotlett


Pulyka:
Súlya körülbelül: 600-1000 dkg is lehet. Kora: 8 hónapos. Készítése: A fehér húsú háziszárnyasok közül a legnagyobb. A pulyka melle finom rostozatú és omlós. Külön lefejtve filének is felhasználhatjuk.


A Séf javaslata: Gombás pulykamell