Halak és csoportosításuk

Segítséget kaphatsz a Séftől, a bevásárló lista elkészítésére és a menü megtervezésére is!

A #halak húsa tápláló, rengeteg A- és D- vitamin található bennük. Fehérje tartalmuk magas, és táplálkozás-élettani szempontból, pedig értékes ásványi sók rejlenek az állat húsában. Nagy víztartalma miatt a hal gyorsan és könnyen romlik. Ezért a halakat mindig frissen használjuk fel! Ha a romlás legkisebb jelét tapasztaljuk, semmiképpen se fogyasszuk el, mert mérgezést okozhat. Ha azt látjuk, hogy a hal felülete elszíneződött, szeme beesett és homályos, kopoltyú lemezei szürkések és rossz/kellemetlen szagot áraszt, akkor biztosan ne fogyasszuk el. Felhasználni szigorúan Tilos!
#Tipp: Friss hal jellemzői: szeme élénk színű, csillogó és rugalmas.  Ha a kopoltyúját megemeljük, akkor a kopoltyúlemezek élénkvörösek és tiszták. Illatanyagai a tengerre vagy az édesvíz illatára emlékeztethetnek bennünket.
#Taktika: Mielőtt friss halat vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy az valóban friss. Saját szemünkkel bizonyosodjunk meg. Kérjük meg a Halast, hogy mutassa a kérdéses területeket! Nem ciki, ez egy teljesen normális kérés! 

Ha mély fagyasztva jutunk hozzá a halhoz, mert így is lehet találkozni vele, akkor a következő a teendő.: Bármilyen halfélét vagy hidegvérű állatot , mely mély hűtött fagyasztott formában van, a felolvasztás után azonnal fel kell használni! A nagy víztartalom miatt hamar romlásnak indul, ha nem használjuk fel még azon nyomban! A normál hűtőben olvasszuk ki.
#Tipp: Érdemes ütemezni a főzést, nem szerencsés, ha ötletszerűen vásárolunk és főzünk! Segítséget kaphatsz a Séftől, a bevásárló lista elkészítésére és a menü megtervezésére is. Regisztrálj itt: http://app.stretti.hu/.

A hal húsa akkor a legfinomabb, ha az állat közepes nagyságú. Ha kicsi/fiatal akkor a húsa nem elég ízletes, viszont ha túl nagy/idős túlságosan zsíros, hús ízű lehet.
#Taktika: A felesleges zsiradékot mindig távolítsuk el az előkészítés folyamán. Formázzuk és tartsuk becsben a húst!
A bontásból, filézésből visszamaradt csontokat ne dobjuk a szemetesbe, mert ízletes halalaplevet készíthetünk belőlük, melyek a további készítési folyamatokban nagy segítséget nyújthatnak majd, hogy megadjuk az étel jellegét.
#Trükk: Különböző típusú borokkal kiemelhetjük/ kidomboríthatjuk a halas ételek élvezeti értékét.
#a Séf javaslata: Sült halakhoz válasszunk fehér bort, száraz savanykás íz hatásút. A főtt és párolt halakhoz száraz fanyar rosét válasszunk, esetleg vörösbort.
A halak ízesítése és fűszerezése függ a halhús színétől, készítési módjától és az alkalmazott hő behatási eljárástól. A fehér húsú halakat szelídebben és mérsékelten fűszerezzük, a barna húsú halakat lehet markánsabban, erősebben fűszerezni.

A halak csoportosítása:
Édesvízi halak, fehér húsú: Süllő, fogas, harcsa, csuka, keszeg, Garda. Barna húsú: Folyami ponty, Tükörponty, Kecsege, Márna, Kárász, Compó, Csíkhal, pisztráng

Tengeri halak, fehér húsú: Tengeri nyelvhal, Kövi félszegúszó, Tőkehal. Barna húsú: Tonhal, Makréla, Marlin, Szardínia, Sprottni, Ajóka
Vándor halak: Rajnai lazac, Dunai lazac, Angolna, Tok, Viza