Fűszerolaj házilag!?

Ezeket a típusú olajokat a főzéshez nem használjuk, ezért nincs arra szükség, hogy bírják a magas hőmérsékletet/ nincs szükség arra, hogy magas füstponttal rendelkezzen.

A fűszerolajak készítése egy nagyon izgalmas művelet. Ha fűszerolajat szeretnénk vásárolni a boltokban, akkor azoknak bőven elkérik az árát, tehát nem olcsóak, nem csoda, ha nem alapfelszerelése a konyhapultnak vagy a spejznek. Nem kell mellőzni őket és még kihagyni sem. Elkészítésük, házilag is pofon egyszerű! Nagyszerű extra ízeket és aromákat adhatsz az étel ízének, ha használod. Jól illik a salátákhoz, a krémlevesekhez, a mártogatósokhoz. Ha csak díszíteni szeretnéd a tányért vele, akkor is pompásan mutat a főétel mellett.

Az olaj

Ezeket a típusú olajokat a főzéshez nem használjuk, ezért nincs arra szükség, hogy bírják a magas hőmérsékletet/ nincs szükség arra, hogy magas füstponttal rendelkezzen. Ha mégis úgy döntünk, hogy főznénk vele, arra is van lehetőség: repce olaj, kókusz olaj, napraforgóolaj.  Érdemes figyelembe venni még a választásnál, ha nem főzünk vele, hogy íze kevésbé legyen karakteres, mert ugye a fűszerolajnál a fűszer ízét jó érezni és nem az olaj domináns, karakteres ízét. Azt javaslom, válaszd az extra szűz olívaolajat, mert ez a típusú olaj enyhe, lágy és finom diós ízzel lett „megáldva”. Jól fog illeni a fűszerekhez!

Így készítsd el a saját fűszerolajadat:

A fűszerolaj készítésének alapvetően két módja van. Készítheted hidegen és melegen, attól függően, hogy milyen fűszert szeretnél felhasználni. A puhább fűszerekhez, mint a petrezselyem, koriander vagy friss chili paprika, használd a hideg eljárást. A fás jellegű fűszerekhez, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy a zsálya, a meleg elkészítési mód ajánlatos. Ez utóbbi módszert alkalmazd szárított növényeknél is. (pl. a szárított chili paprika).

Fűszerolaj készítése hidegen:

Körülbelül egy bögre fűszerre lesz szükséged egy liter olaj elkészítéséhez. Természetesen ez a mennyiség annak függvényében, hogy mennyit szeretnél, változhat. A fűszert darálóban őröld apróra, majd keverd az olajhoz. Ha teljesen összekeveredtek, szűrd át az olajat. Sok-sok fűszerdarabka fog maradni az olajban a szűrés után, de ez nem hiba mert, tovább fogja ízesíteni az olajat.
Figyelj arra, hogy a friss fűszerrel, hidegen készített fűszerolajnak hidegre van szüksége, ezért hűtőben tárold. Körülbelül egy hétig tartható el, ne felejtsd el felhasználni. Csak annyit készíts, amennyire éppen szükséged van!

Fűszerolaj készítése melegen:

Ugyanolyan mennyiségekkel dolgozz, mint a hideg eljárás esetén. Az olajat lassan forrósítsd fel, de ne legyen nagyon forró, mert a fűszer megég benne, ami az egész olaj aromáját megváltoztatja, és dobhatod a kukába. A fűszert csak akkor tedd hozzá az olajhoz, amikor azt már lehúztad a tűzről. Fedd le és hagyd kihűlni. A melegen készített fűszerolajat nem kell lehűteni, hűtőbe tenni. Viszont arra ügyelj, hogy minél tovább tárolod el, az íze annál erősebb lesz. Érdemes átkeverni 1-2 naponta, körülbelül egy héten keresztül!

Kellemes napot kívánunk!
Ha kedvetek tartja keressetek meg minket Facebookon!