Francia meleg alapmártások I.: Besamel

Hozzávalók tekintetében ez a mártás kevés alapanyagból készül. Csupán vajra, tejre és lisztre lesz szükséged.

Tökéletes Besamel mártást, szeretnél készíteni, ami nem csomós és nem érzed a liszt ízét a szádban? Akkor foglalkozzunk egy kicsit ezzel a szuper selymes mártással, amit nem csak zöldségekhez, de vadhúsokhoz, halakhoz és szárnyasokhoz is tökéletesen fel tudsz használni, sőt tepsiben sült egytálételekhez is vagy például a spagetti vagy más tésztához is, jól illik.

Ezt a mártást XIV. Lajos francia király főudvarmesteréről nevezték el. (Louis Béchameil de Nointel ).

A klasszikus Besamel:
Hozzávalók tekintetében ez a mártás kevés alapanyagból készül. Csupán vajra, tejre és lisztre lesz szükséged. Ha a tuti mennyiségek érdekelnek, akkor az 1 lesz a kulcsszám. 1dkg vajhoz 1 evőkanál liszt szükséges és 1 dl tej. Ha az ételedhez hígabb mártás szükséges, akkor legyen a liszt mennyisége kevesebb, ha sűrűbbet szeretnél készíteni, legyen a liszt a több.
Minőségi vajat válassz. Ehhez a mártáshoz nem megfelelő más zsiradék! (Se a zsír se semmilyen növényi olaj nem jó).

Fontos, hogy ne égjen meg a vaj! + a lisztet sem szabad barnára pirítani, mert nem fogjuk elérni a kívánt színt és állagot, közepes lángon folyamatos keverés mellet pirítsd a lisztet, nagyon halvány aranyszínűre. Ahogy elérted a kívánt színt, vedd le a lángról és keverd hozzá a szobahőmérsékletűre melegített tejet, majd keverd simára. Utána érdemes visszatenni a tűzhelyre és jól kiforralni, hogy véletlenül se legyen liszt íze a mártásunknak. Ha a sorrendet betartod a mártás nem lesz csomós! Kezdő háziasszonyoknak egy kis segítség: használj kézi habverőt és akkor tuti nem lesz csomós! Ha a Besamelt vagy a vele készített szószt félre tennéd, és nem azonnal szeretnéd felhasználni akkor, azt javaslom, hogy 40-50 Celsius fokos vízfürdőben, tartsd melegen, így a bőrösödés elkerülhető. Vagy tegyél a tetejére néhány vékonyra szeletelt vajat! Ha vágysz az izgalmakra, akkor fűszerezd egy kis szerecsendióval! Ízesíteni ne felejtsd el, a só és a fehér bors elengedhetetlen. 

Mivel kombinálod a Besamel mártást? Nálad hogy készül?

Keress meg minket Facebookon! 😉 

Csodás napot!