Fokhagyma

Sokak szerint illata fenséges mások azt mondják róla, hogy szaga irtózatos. Viszont, már a középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak a fokhagymának.

A fokhagyma igazi gyógy és fűszernövény! Termesztése során nap igényes, szereti a fényt és a vízigénye sem kicsi.

– Minden tavasszal ültetek a kis kaspóimba, mert nagyon könnyű szaporítani, és egy elég igénytelen növény, viszont szép termést hoz. 20 x 10 cm-es sor és tőtávolságra dugom el a földbe. Aztán már csak szeretgetem/ápolgatom/ locsolom és várom, hogy fogyasztható állapotba kerüljön. Majd ha a levele és a szára is elszáradt, a gumókat szellős helyre teszem és megtisztítom a gyökérzettől. Gyönyörű szép füzérbe vagy akár kreatívan szép koszorúba fonom néhány chili kíséretében. 

Sokak szerint illata fenséges mások azt mondják róla, hogy szaga irtózatos.
Viszont, már a középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak a fokhagymának. Pontosan ezért mára meg is fejtették a kutatók, hogy rendkívül nagy az antibakterális hatása. A modern orvostudomány több dologgal is alátámasztotta, hogy a „foki” vérnyomáscsökkentő a fertőtlenítő hatása mellett. Rengeteg ásványi anyagot és több féle vitamint (A-, B-, C-, E- vitamin) tartalmaz a fehérje és szénhidrát tartalma mellett. Nem csak télen vagy tavasszal érdemes fokhagymát fogyasztani, mert az immunerősítő hatására az év minden napján szükségünk lehet. 

Egy nagyon komplex összetételű hagyma féle a fokhagyma, érdemes megemlíteni, hogy az érrendszerünk egyik legjobb barátja lehet, h azt nyersen fogyasztjuk. Ha zavar az íze, vagyis a szagocska, ami utána marad, érdemes egy kis petrezselymet rágcsálni fogyasztást követően. Így a szag elreppen és még nagyobb dózisban támogathatjuk meg testünket. A petrezselyem hatalmas C-vitamin tartalommal bír, de erről majd később.

Felhasználni nagyon sok féle képen lehet. Nagyon nagy szívvel ajánlom a krémlevesekhez, salátához, sültekhez, szószokba, egytálételekhez,…. Nem mellesleg a magyar konyha egyik meghatározó fűszere a pirospaprika mellett. Egy-egy ételt, már el se tudunk képzelni fokhagyma nélkül. Finom kolbászok alapanyaga is lehet.  Ehetjük pirítósra dörzsölve vagy sajtos tejfölös lángoshoz is, a lényeg csupán annyi, hogy fogyasszuk nagy szeretettel és örüljünk, hogy ennyire csodálatos hagymafélével lepett meg minket anno a természet.

Apropó farsang! Ha beöltöztetnéd magad, végy a nyakadba egy szép nagy fokhagyma füzért és meséld el egy szép mesében a vámpírok és a fokhagyma történetét!

Garantálom, hogy mindenki érdeklődve fogja hallgatni, érdekes sztori.