Fenntartható főzés

Sokan gondolják úgy, hogy nem lehet nincs mit tenni egy háztartásban a környezetünk védelméért, de ez nem így van. Sok-sok apró környezettudatos lépés segíthet a környezeti terhelés csökkentésében, pláne, ha mindenki odafigyel erre! A fenntartható főzés a konyhán kívül kezdődik. Ez elsőre elgondolkodtatóan hangzik, hiszen mindannyiunk eszébe először az ételkészítés, vagyis az étel elkészítési folyamata ötlik amit a rendelkezésünkre álló konyhában készítünk el. Ennek a konyhának különböző jellemvonásai vannak persze, és például nem biztos, hogy energiatakarékos gépekkel van felszerelve, az ételkészítési és tisztítási szokások, a fenntartható anyagokból készült berendezések használata még nem jellemző, és a mérgező vegyi anyagok elkerülése eddig szintén nem voltak annyira fontosak. Ha valóban egészséges, és fenntartható konyhát szeretnénk kialakítani, segítünk néhány tanáccsal. Nézzük mit tehetünk!

Az élelmiszer felhasználásának módja határozza meg a legjobban, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. Az alapanyagok előállítása, az elkészítés és az elfogyasztás folyamata megterheli környezetünket. Az első lépés a fenntarthatóság felé, ha csak kizárólag annyi ételt készítünk amit megeszünk, ami elfogy. Minden kidobott alapanyag, vagy készétel feleslegesen terheli meg a Földet. Ezért nagyon fontos, bár kicsi dolognak tűnik, de a saját konyhánkban is törekedjünk arra, hogy kevesebb legyen a kidobott élelmiszer, vagy a feleslegesen elhasznált energia mennyisége, ha már a fenntarthatóságról beszélünk, mint az egyik legfontosabb előrevezető megoldásról a bolygónk védelmében. Sok helyen olvasni, hogy a fenntartható termelésű, esetleg bio ételek fogyasztása, vagy a több növényi eredetű étel és esetenként a kevesebb hús bevitele mind remek módja annak, hogy a környezeti lábnyomunkat csökkentsük. Továbbá fontos a megújuló erőforrások használata, ezáltal a hosszú távú ökológiai egyensúly támogatása. Ha globálisan gondolkodunk, nagyon fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten, csökkentsük a csomagolóanyagok felhasználását és feltétlenül különítsük el a szerves maradékokat a valódi hulladéktól. Például a bevásárláskor, ha nem muszáj ne tegyük az egyébként is még tisztításra szoruló nagyobb zöldségféléket nejlon zacskóba. A péksüteményeknek is papírzacskóban van a helye. STB. A lehetőségek sora áll még rendelkezésre, de mindegyik csak annyira jó, amennyire használjuk!

Persze nem lehet a változást az egyik pillanatról a másikra elérni, de törekedni mindenképpen érdemes arra, hogy úgy éljük az életünket, hogy a tetteink pozitívan formálják a környezetet. Érdemes megváltoztatnunk a szokásainkat, annak érdekében, hogy megkapjuk azt amire ma szükségünk van , anélkül, hogy veszélybe sodornánk a jövő generációk, a biztonságos és boldog életét. Ezt a személetet nevezem én a fenntartható életmód lényegének.

Az otthoni konyhában a kis cselekedetek összeadódnak. A konyhánkra nézve mindenképpen érdemes elvégzünk egy-két változtatást, ha még ezt nem tettük meg.

Nézzük, melyek azok a konyhai zöld megoldások, melyek a „fenntartható főzés”-t segítik.

Legfontosabb első lépésként: A „zöld koncepció”

A műanyag és a papír felhasználásának csökkentése!
A műanyag és a papír felhasználásának csökkentése ijesztőnek és költségesnek tűnik. De nem az, ne ijedjetek meg, ha azt szépen fokozatosan valósítjuk meg, csak nyerhetünk vele.

 • A műanyag dobozok használatát nem ajánlom, mert az élettartamuk nem tart örökké és újra lehet ugyan hasznosítani, de jóval több káros anyag kibocsátást eredményeznek mint az üveg tárolók újrahasznosítása. Ezt megtehetjük úgy is, hogy a már meglévőket szépen lassan kinek, hogy engedi a pénztárcája lecseréljük. Nem feltétlenül kell a legdrágábbat megvenni, de mindenképpen tanácsos a „mikrózható” termékek beszerzése, és fontos az is, hogy mennyi a garantált életciklusuk. Ha lehet, legyen üveg. Ezek jóval tovább tehetnek jó szolgálatot számunkra.
 • A műanyag zacskók lecserélésére is van egy jóval hasznosabb tippem, a textiltáska. Manapság már könnyen elérhető vagy saját kezünk által is elkészíthető. Válasszuk ezt a hordozási technikát. A bolygónk csak hálálkodni fog.
 • A papírszalvéta és papírtörlő kendő komoly ragaszkodási pontot jelentenek sok ember számára, ahogyan nekem is…. sajnos, nagyon rossz reflexem van, hogy megragadjak egy hatalmas darabot csupán azért, hogy megtöröljem a kezem. A legjobb módszer arra, hogy enyhítsem a rossz papírtörölközési szokásom az az, hogy konyharuhákat teszek a konyha különböző pontjaira, esetenként a vállamra, vagy a kötény kötőjére fűzve, ahol mindig kényelmesen elérhetőek. Mindig kéznél vannak. Ha már nem tudunk, vagy akarunk a papírtörlőtől megválni, érdemes olyan adagolóban lévő törlőt választani, amiből kisebb darabok is letéphetőek és egy kézzel is használhatók. Ezzel a trükkel, szokással, jóval kevesebb papírtörlőt használok.
  A papírszalvéta lecserélése pedig egyszerűen kötelezőnek mondható egy bizonyos idő után , ugyanis az ételt is megtiszteljük maga pompájában ha az elfogyasztás után, textil szalvétába töröljük az arcunkat és a kezünket, és sokkal csinosabban is mutat az asztal díszeként ha vendégségbe jönnek hozzánk barátaink.
 • Az újra hasznosítható vizes palack és forró italtermosz klasszikus módszerek a papír és a műanyag felhasználásának csökkentésére . Nem beszélve arról, hogy mennyire divatos és elegáns tud lenni egy mintás üveg termosz, amibe frissen készítettük el az aznapi zöld tea adagunkat.
 • Ha előre gyártott üdítők helyett saját készítésű limonádét, vagy gyümölcslevet kínálunk, nem csak a PET palackot hagyjuk ki, hanem sokkal egészségesebb is, és szabályozhatóbb a cukortartalma, mint a kész italoké!
 • Az sem elhanyagolható segítség környezetünk számára, ha tudatosan, és szelektíven kezeljük az üveg, műanyag és papír csomagolásokat.

Használd fel a maradékot!

 • Azt tapasztalom, hogy megfelelő módon kell lezárni az ételeket, megfelelő tárolókba, mert így hosszabb ideig megőrzik a minőségüket, és ezzel is kevésbé fogunk pazarolni. Az üveget javasolnám tárolásra, hiszen az üvegtárolók nem porózusak, vagyis hosszabb ideig tartják a tárolt ételek frissességét.
 • Ha minden erőfeszítésünk ellenére mégis van maradék étel lehetőség van a felhasználására. Ehhez segítséget nyújt a „Stretti”, A „Séf a kézben”!

Ne vásárolj felesleget!

 • A pazarlás legtöbbször már abban megnyilvánul, ha nem figyelünk mit és hogyan vásárolunk meg.
 • A friss zöldségekből mindig az aktuális főzéshez szükséges mennyiséget vásároljuk meg. Kicsit időigényesnek tűnik, de érdemes a friss hozzávalókat a felhasználás napján megvásárolni. Ezzel csökkentjük a megromlott, kiszáradt nem felhasználható nyersanyag mennyiségét, és nem utolsó szempont, hogy sokkal finomabb az elkészült étel.
 • A száraz árú, (cukor, só, liszt, tészták), burgonya, hagyma, alma előre, nagy tételes bevásárlása sem indokolt. Eleve több helyet foglal és ha nincs helyünk a szakszerű tárolásra, esetenként nagy részét ki kell dobjuk. Így végeredményben a kevesebb több és spórolni tudunk azzal, hogy nem kell kidobni belőle semmit.

Szelektálj!

 • A műanyagok, papírok és egyéb szervetlen hulladékok esetében a szervezett szelektív hulladékgyűjtést tudjuk használni.
 • Nem mindenki teheti meg, de a szerves maradék esetében, ha lehetőségünk van rá, válasszuk a komposztálást, ez arany szabály. Egy komposztáló rendszer felépítése meglepően egyszerű. Annak, akit ez a téma érdekel és lát benne potenciált, valamint meg tudja teremteni ennek lehetőségét, feltétlenül érdemes tanulmányoznia azt, hogy mi az amit lehet komposztálni és mi az amit nem!

Szervezd meg a bevásárlást!

 • Az ételkészítés, illetve egy háztartás vezetése során az egyik legfontosabb dolog a szervezés! Ha bevásárló listát készítesz, akkor csak az adott ételhez szükséges hozzávalókat írd fel, a szükséges mennyiségben. Ha ötletszerűen vásárolsz többet is költesz, és többet is dobsz ki! Ehhez is segítségedre van a „Stretti”.
 • Tehát csak annyit vegyél, és olyat, ami elfogy a főzés során!

Használj kevesebb vizet!

  • A vízfogyasztás felett nagyon gyorsan elsiklik a figyelmünk, hiszen észre sem vesszük, hogy valójában mennyi vizet is használunk el a főzéshez , az edények elmosogatásához, vagy a gyakori kézmosásokra, pedig fontos és lehetséges, hogy megnézzük mégis mennyi az a víz mennyiség amelyre valóban szükségünk van. Vannak a vízfelhasználásra is trükkök amelyek zöldebbé tehetik a konyhát.
  • Ha nincs mosogató gépünk, nagyon környezetbarát és „spórolós” megoldás, ha „bedugaszoljuk” a mosogatót, vagy egy nagyobb edényben mosogatunk, így forró vízben mosogathatunk úgy, hogy a meleg víz csak akkor fogy el ha az kihűl.
  • Jelenleg a legjobb megoldás a mosogatógép. Ritka vagy inkább nagyon ritka az az ember, aki szeret a mosogató felett görnyedni azért, hogy az esti vacsora tányérjait elmosogassa.
  • az edényeket a mosogató gépben mosni jóval biztonságosabb mint kézzel, kisebb a kockázata annak, hogy valami eltörik.
  • Könnyű tisztán tartani a konyhapultot és a mosogatót azzal, hogy ahogy befejeztük a vacsorát már be is pakoljuk a gépet a használt evőeszközökkel.
  • A mosogatógépek egészségügyi szempontból is jobbak. Gondoljunk csak bele, nem tudjuk a kezünket olyan forró vízbe tenni amibe a gép mossa a tányérjainkat! A tányérok több forró vizes öblítési cikluson mennek keresztül, amit ismételten puszta kézzel nem tudunk megtenni.
  • Az időmegtakarítás. Több kutatást is végeztek itthon és külföldön is arra nézve, hogy a mosogatógép használatával mennyi időt is tudunk megtakarítani egy év leforgása alatt. Ez a szám 230 és 250 óra között van. Hát persze! Mialatt mosogat a gép, nem kell ott ülnünk és hallgatnunk , hogy milyen hangokat ad ki a működése során, bármivel foglalatoskodhatunk!
  • Az alacsony foszfáttartalmú vagy foszfátmentes mosogatószer alkalmazható a magas hőmérséklet miatt, és a mennyisége is jóval kevesebb, mint az azonos mennyiségű edényhez használt folyékony mosogatószer.
  • A mosogatógép minimális energiát és vizet igényel, nem úgy mint a kézi mosogatás. Válasszuk a mosogatógépet ha szeretnék zöldek lenni.

Vásárolj bevásárlólistával úgy, hogy tudod mi a menü.

A terv nélküli vásárlásnak sosincs jó vége. Olyan dolgok keverednek a bevásárlókocsiba, amire igazából semmi szükségünk nincs, és még ront is a fenntarthatóságon, még pedig úgy, hogy fel nem használt alapanyagok pár nap elteltével integetnek orrfacsaró bűz kíséretében a hűtőből, és ez már veszélyes hulladék! ☺

A megoldás Stretti.hu. ☺ A Stretti egy eszköz ahhoz, hogy egészséges, finom ételeket készítsünk, gazdaságosan, minél rövidebb idő alatt!

Főzz szezonálisan!

Az adott évszakban termő szezonális zöldségek, gyümölcsök elkészítése sokkal ízletesebb és táplálóbb, és nem utolsó sorban olcsóbb is! Gondoljunk csak bele, nem véletlen az, hogy melyik zöldségnek gyümölcsnek van itt a szezonja, mikor van telis tele gyümölcse tápanyagokkal.

Vásárolj hazai termelőktől! Sokkal finomabb az ízük ezeknek a hozzávalóknak, mint a szupermarketekben kapható társaiknak. Nem beszélve arról, hogy így csökkenteni tudjuk a távolsági szállítás szénlábnyomát! Miért együnk más országból epret ha hazai epret is ehetünk? Nem beszélve arról , hogy a hazai termelőket is érdemes támogatnunk.
Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel táplálni, nem kell éretlenül leszedni , „mert majd úgyis beérik” a hosszú kamion vagy hajó út alatt. A természetesen növekedett zöldségekben és gyümölcsökben több a tápanyag és a vitamin.

A szezonális főzéssel, és a gyümölcsök, zöldségek szezonjával később foglalkozunk majd!

Évszakonként ezek a leggyakoribb zöldségek és gyümölcsök:

 • Tavasz: burgonya, retek, hagyma, karalábé, megy, cseresznye, borsó
 • Nyár: málna , mandula, cukkini, padlizsán, paradicsom, körte
 • Ősz: szőlő, szilva , szeder, zöldbab
 • Tél: cékla, alma, bab, fejes káposzta, dió, póréhagyma, petrezselyemgyökér

Természetes tisztítószerek használata!

 • Ez a tipp a lehető legegyszerűbb és leginkább pénztárca kímélőbb megoldás mindannyiunk számára.
 • A Citrom természetes sav tartalmával és antioxidáns hatásával hatékony felülettisztító és fertőtlenítő szer
 • Zsíroldó hatású kombinált tisztítószer például a citrom félbe vágva és a finom szemű só párosa (például a burkolatok tisztítására)
 • Az almaecet és a kristálycukor elegye (például a sütő zsírtalanítására)
  12%-os vagy 20%-os ecet egy kevés só és egy kevés paraffin (például a felületek zsírtalanítására).
 • A mosószóda vagy mosószappan egy általános háztartási tisztítószer. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatású, a kémhatása erősen lúgos, forró vízben jól oldódik, fehér színű és állaga por a szóda esetében. Az ipari előállítás során nem keletkeznek környezetkárosító melléktermékek. Környezetbarát, és grátiszként, még olcsó is! Egy szóval JÓ DÖNTÉS!
  Számos módon lehet környezetbarát szereket használni! Egyik tipp sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. Vagy használjuk, vagy nem. Ez mindenki saját belátására van bízva, de ha odafigyelünk, mi is tehetünk valamit a Föld jövőjéért. Ha valaki eljut arra a pontra, hogy változtatni akar, akkor egy textil táskára lecserélt nylon szatyor is számít és minden el nem használt papírtörlő is előrelépés.