Sokan gondolják úgy, hogy nem lehet nincs mit tenni egy háztartásban a környezetünk védelméért, de ez nem így van. Sok-sok apró környezettudatos lépés segíthet a környezeti terhelés csökkentésében, pláne, ha mindenki odafigyel erre! A fenntartható főzés a konyhán kívül kezdődik. Ez elsőre elgondolkodtatóan hangzik, hiszen mindannyiunk eszébe először az ételkészítés, vagyis az étel elkészítési folyamata ötlik amit a rendelkezésünkre álló konyhában készítünk el. Ennek a konyhának különböző jellemvonásai vannak persze, és például nem biztos, hogy energiatakarékos gépekkel van felszerelve, az ételkészítési és tisztítási szokások, a fenntartható anyagokból készült berendezések használata még nem jellemző, és a mérgező vegyi anyagok elkerülése eddig szintén nem voltak annyira fontosak. Ha valóban egészséges, és fenntartható konyhát szeretnénk kialakítani, segítünk néhány tanáccsal. Nézzük mit tehetünk!
Az élelmiszer felhasználásának módja határozza meg a legjobban, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. Az alapanyagok előállítása, az elkészítés és az elfogyasztás folyamata megterheli környezetünket. Az első lépés a fenntarthatóság felé, ha csak kizárólag annyi ételt készítünk amit megeszünk, ami elfogy. Minden kidobott alapanyag, vagy készétel feleslegesen terheli meg a Földet. Ezért nagyon fontos, bár kicsi dolognak tűnik, de a saját konyhánkban is törekedjünk arra, hogy kevesebb legyen a kidobott élelmiszer, vagy a feleslegesen elhasznált energia mennyisége, ha már a fenntarthatóságról beszélünk, mint az egyik legfontosabb előrevezető megoldásról a bolygónk védelmében. Sok helyen olvasni, hogy a fenntartható termelésű, esetleg bio ételek fogyasztása, vagy a több növényi eredetű étel és esetenként a kevesebb hús bevitele mind remek módja annak, hogy a környezeti lábnyomunkat csökkentsük. Továbbá fontos a megújuló erőforrások használata, ezáltal a hosszú távú ökológiai egyensúly támogatása. Ha globálisan gondolkodunk, nagyon fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten, csökkentsük a csomagolóanyagok felhasználását és feltétlenül különítsük el a szerves maradékokat a valódi hulladéktól. Például a bevásárláskor, ha nem muszáj ne tegyük az egyébként is még tisztításra szoruló nagyobb zöldségféléket nejlon zacskóba. A péksüteményeknek is papírzacskóban van a helye. STB. A lehetőségek sora áll még rendelkezésre, de mindegyik csak annyira jó, amennyire használjuk!
Persze nem lehet a változást az egyik pillanatról a másikra elérni, de törekedni mindenképpen érdemes arra, hogy úgy éljük az életünket, hogy a tetteink pozitívan formálják a környezetet. Érdemes megváltoztatnunk a szokásainkat, annak érdekében, hogy megkapjuk azt amire ma szükségünk van , anélkül, hogy veszélybe sodornánk a jövő generációk, a biztonságos és boldog életét. Ezt a személetet nevezem én a fenntartható életmód lényegének.
Az otthoni konyhában a kis cselekedetek összeadódnak. A konyhánkra nézve mindenképpen érdemes elvégzünk egy-két változtatást, ha még ezt nem tettük meg.
Nézzük, melyek azok a konyhai zöld megoldások, melyek a „fenntartható főzés”-t segítik.
A műanyag és a papír felhasználásának csökkentése!
A műanyag és a papír felhasználásának csökkentése ijesztőnek és költségesnek tűnik. De nem az, ne ijedjetek meg, ha azt szépen fokozatosan valósítjuk meg, csak nyerhetünk vele.
A terv nélküli vásárlásnak sosincs jó vége. Olyan dolgok keverednek a bevásárlókocsiba, amire igazából semmi szükségünk nincs, és még ront is a fenntarthatóságon, még pedig úgy, hogy fel nem használt alapanyagok pár nap elteltével integetnek orrfacsaró bűz kíséretében a hűtőből, és ez már veszélyes hulladék! ☺
A megoldás Stretti.hu. ☺ A Stretti egy eszköz ahhoz, hogy egészséges, finom ételeket készítsünk, gazdaságosan, minél rövidebb idő alatt!
Az adott évszakban termő szezonális zöldségek, gyümölcsök elkészítése sokkal ízletesebb és táplálóbb, és nem utolsó sorban olcsóbb is! Gondoljunk csak bele, nem véletlen az, hogy melyik zöldségnek gyümölcsnek van itt a szezonja, mikor van telis tele gyümölcse tápanyagokkal.
Vásárolj hazai termelőktől! Sokkal finomabb az ízük ezeknek a hozzávalóknak, mint a szupermarketekben kapható társaiknak. Nem beszélve arról, hogy így csökkenteni tudjuk a távolsági szállítás szénlábnyomát! Miért együnk más országból epret ha hazai epret is ehetünk? Nem beszélve arról , hogy a hazai termelőket is érdemes támogatnunk.
Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel táplálni, nem kell éretlenül leszedni , „mert majd úgyis beérik” a hosszú kamion vagy hajó út alatt. A természetesen növekedett zöldségekben és gyümölcsökben több a tápanyag és a vitamin.
A szezonális főzéssel, és a gyümölcsök, zöldségek szezonjával később foglalkozunk majd!
Évszakonként ezek a leggyakoribb zöldségek és gyümölcsök:
2020 © Minden jog fenntartva | Adatvédelmi tájékoztató | Felhasználási Feltételek