Farsangi fánk szezON

A Dunántúlról terjedt el és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvadó szerdáig tartó farsangkor, édességként az asztalra kerüljön ez a finom nyalánkság.

Indulhat, azt hiszem mindannyian készen állunk egy kis édességre, ugye? Már nagyon vártam, az egyik kedvenc édességem! Neked melyik?

A fánk, a XIX. században terjedt el Hazánkban, de egy feljegyzés szerint, már 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló a Galgóci várában egy lakomán szolgált már fel hetedik fogásként fánkot. A Dunántúlról terjedt el és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvadó szerdáig tartó farsangkor, édességként az asztalra kerüljön ez a finom nyalánkság. Általános jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sütik. Készülhet töltve vagy töltetlenül, és a tetejére lehet tenni díszítésként mindenféle izgalmas máz réteget is.

Tudtad?

Több elnevezése van a fánk szónak, így helyenként másként említik, nézzünk egy párat a sok közül:

Pánkó: Székelyföldön használatos ez az elnevezés.
Huppancs: Baranya néhány községében nevezik így a fánkot.
Krepli: Borsodban és a Bodrogközben jellegzetes.
Siska: Felvidék némely helyein.
Pampuska: A palócoknál.
Doughnut: Amerikából jön, és a közepe lyukas.

Talkedli: (cseh fánk) közeli rokona a szalagos fánknak, kanállal szaggatják.
Forgácsfánk: Csöröge vagy Herőce más néven.

Fánk készítésre fel!
Kellemes napot kívánunk!