Kézi eszközök

  • Fakanalak fából vagy műanyagból
  • Merő és tálalókanalak
  • Burgonyatörő
  • Kézi habverő, mártások, habarás, palacsintatészta csomómentessé tételéhez is alkalmas
  • Húsvilla, húsklopfoló, konyhai olló, karalábévájó, sokoldalú eszköz, almának, uborkának is kikaparhatjuk vele a belsejét, így jól tölthetővé válnak.
  • Kőmozsár, fűszerek zúzásánál, pépesítésénél használhatjuk. Sodrófa.

Konyhai ruházat

  • Kötény és kényelmes alsó illetve felső ruházat.

Kések

  • Az egyik legfontosabb konyhai eszközünk, az életlen kés pokollá teheti a konyhai munkát, roncsolja, gusztustalanná teszi az ételt és lényegesen balesetveszélyesebb, mint az éles társai.
  • Érdemes beszerezni egy séfkést, hegyes, széles, hosszú pengéjűt, hússzeleteléskor, zöldség daraboláskor használjuk.
  • Szükségünk lesz egy hámozó késre, rövid, az él felé görbülő pengével vagy egy krumpli hámozó, ezzel kemény sajtokat és csokoládét is lehet forgácsolni.
  • A zöldségkés rövid, egyenes pengéjű, tisztításra, darabolásra és díszítésre való.
  • A kenyérvágókés pengéje hullámos, roncsolás nélkül vágja el a puha, de ropogós kenyeret is.
  • A lehetőséget tárháza végtelen, inkább kevés de jó minőségű kést vásároljunk.
  • A késekhez szükségünk lesz egy élezőre vagy fenőacélra, ha már nem tudjuk megélezni, vigyük köszörűshöz.

Tortaforma

  • 1 kapcsos és 1 db zárt, pitékhez, gyümölcstortákhoz, esetleg pizzához, 4 db porcelán forma 10×5 cm-es.

Vágódeszkák

  • Több kisebb és egy nagyobb, a nagyot tésztanyújtásnál is használhatjuk.
  • Az anyaga lehet fa vagy műanyag.

Tepsi

  • 2-3 db, különböző méretű, rakott ételek, sütemények készítéséhez. Esetleg, egy hosszúkás, kenyérhez, piskótafélékhez.
  • Őzgerinc forma.

Serpenyő

  • 2-3 db. A bő olajban sütéshez, jó egy mély, vaslemezből készült, aminek fedője is van, ebben süthetünk bundázott húsokat és krumplit. A tapadásmentesek, inkább hirtelensült húsokhoz és rántottához valók, palacsintasütéshez válasszunk öntött, bevonatos, alumínium, alacsony szélű serpenyőt. Ezt ne használjuk semmi másra.

Lábos (szélesebb, mint magasabb edény)

  • 2 db 2 literes, gyorsforraló, rántáshoz, mártásokhoz, krémlevesekhez.
  • 3-4 db nagyobb, változó méretben (ha nagyobb adag töltött káposztát készülünk főzni, akár 15-20 literes).

Tálak

  • Több méretben, tálaláshoz, dagasztáshoz, keveréshez.
  • Én a rozsdamenteset ajánlom, esztétikus, könnyű tisztítani.

Fedők

  • Lehetőleg az edényeinkre illők.

Fazék (magasabb, mint szélesebb edény)

  • 2 db 2 literes, gyorsforraló, rántáshoz, mártásokhoz, krémlevesekhez.
  • 3-4 db nagyobb, változó méretben (ha nagyobb adag töltött káposztát készülünk főzni, akár 15-20 literes).

Ami még lényeges

  • Sörnyitó, dugóhúzó, fokhagymaprés, 1-2 szűrő, teához, tésztafőzéshez, gyümölcsmosáshoz, tölcsér, konzervnyitó, galuskaszaggató, lehetőleg, többoldalú reszelő. Mérleg vagy mérőkanalak, a főzés mehet szemre, de a süteményeknél szerencsésebb mérni. Pamut konyaruhák és kéztörlő kendők. Zárható műanyag dobozok a maradékok és egyebek tárolásához. Csipesz vagy gémkapocs, jól visszazárható velük, a különböző zacskók