Életmódváltás

Van olyan, amikor azt érezzük, hogy egyik pillanatról a másikra, valahogy de elbuknak az újévi fogadalmak, az életmódváltás megreked és inkább a „biztonságosnak” vélt régi döntéseket hozzuk meg.

A Veganuár végének közeledtével, szeretnék egy olyan megoldásról is („filozofálni”) amely mindannyiunk számára fontos kérdés lehet, és szorosan kapcsolódik a környezetünkhöz, a hulladékmentességhez és az egészséghez.

Van olyan, amikor azt érezzük, hogy egyik pillanatról a másikra, valahogy de elbuknak az újévi fogadalmak, az életmódváltás megreked és inkább a „biztonságosnak” vélt régi döntéseket hozzuk meg. Nincs ezzel baj, de szeretném egy picit fejtegetni ezt a (nekem miért nem sikerül!? kudarc élményt).

Miért adod fel?

A legtöbb esetben a megszokottságon kell változtatni. A megszokás a szokással ellentétben nem jár annyi energia befektetéssel, egyszerűen és szinte robotként, motorikusan vágjuk a szemetesbe az összes általunk már fel nem használhatónak vélt szemetet. Tehát nem kell minden percben egy új döntést hozni, hogy egy banánnak a héja például melyik szemetesbe kerüljön. Kevesebb extra erőt kell kisajtolnod magadból, ha a régi megszokott döntések sorozatát hozod meg.

Valljuk be az, életmódváltás nem könnyű!

Viszont ha mégis úgy döntesz, hogy nem adod fel és márpedig életmódot váltasz, akkor azt javaslom, adj magadnak időt! Az új szokások kialakítása először megterhelő az agy számára, viszont kis idő elteltével azt fogod érezni, hogy tettél a környezetért és nem mellesleg Magadért. Ha mindent egyszerre szeretnél megreformálni, NE TEDD, mert idegessé, feszültté és még elkeseredetté is válhatsz, ha nem sikerül.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem otthon a konyhában is kezdődhet, a legszűkebb és a legalapvetőbb helyen, ahonnan a jó étel jön! Az ételkészítés az egyik legjobb módja önmagunk és környezetünk szeretetének a megmutatására. 

Tehát haladj lépésről lépésre, és ne engedd el a lelkes motiváltságod, mindig vannak nehéz helyzetek, de azokat leküzdve mutathatsz példát másoknak és adhatsz kedvet/kíváncsiságot az embereknek, ahhoz, hogy az életüket környezettudatosan/ fenntarthatóan tudják élni!

Tudom, hogy sok a gondod, de ne hagyd, hogy még több legyen!

Úgy gondolom, megéri! Szerinted megéri?