Busójárás

Ha tehetitek, menjetek el Mohácsra, és évezzétek a nagyszerű ételeket és mértékkel hozzájuk tartozó borokat, söröket, rövid italokat!

A tegnapi nap folyamán elkezdődött a #Busójárás, ami egészen húshagyó keddig fog eltartani. Farsang lévén a Busók apraja nagyja jelmezt és maszkot ölt. Jönnek a maskarások, akik elűzik a telet, és nagy sebbel, lobbal köszöntik a tavaszt! A Busójárás eredeti nevén #Poklade mélyen gyökerezik a mohácsi és Mohács környéki emberek lelkében, hozzájárul a Mohácsiak összetartozásához. A résztvevők nagy örömmel vesznek részt a rendezvényen és általában elhagyhatatlan programot jelent az évben.

Érdekesség:
2009 óta az UNESCO a szellemi örökség részének tekinti a Busójárást!
2012 óta pedig, Hungarikumnak számít!
/Azért ez elég menő! Pontosan ezért, úgy gondolom, ismerkedjünk is meg egy kicsit közelebbről ezzel az Ünneppel!/

Rögtön bele is kezdek, hogy lássátok miről is van szó pontosan!

Mohács és annak környékére betelepült, balkáni eredetű sokácok hozták magukkal ezt a maszkos alakoskodást és dramatikus népszokást. Erről a szokásról a 18. században készültek először feljegyzések. Nincs történelmi alapja, viszont kapcsolódik hozzá egy monda. A török hódítók elöl menekültek a Karapancsa mocsárba az őslakos sokácok, ezzel nemet mondva a török elnyomásnak. Ijesztő vérrel festett fa állarcokba és birkabőrbe bújtak, majd hangos kézzel készített zajkeltő tárgyakkal átkeltek a Dunán az éj leple alatt. A kissé félelmetes öltözéktől megijedve a törökök, fejvesztve rohantak el Mohács területéről.  A mai napig is boldogan, nagy hangzavarral ünnepelnek a magyarok és a szomszédos országokból érkező vendégek.

Ebben az évben is tradicionális és vidám mulatságokkal, nagy lakomákkal várnak minden kedves érdeklődőt a városba. A legnagyobb mulatság vasárnap lesz. Ekkor lesz a karnevál is. A műsorban megjelenítik a monda tartalmi világát. Egészen a partraszállástól a főtérig kísérhetjük a tél elűzőit, ahol nagy máglyán égetik el a telet jelképező koporsót. A busók célja a figyelem felkeltése, a maszkok felöltésével alkalmuk nyílik arra, hogy szabadon nyilvánítsák ki véleményüket, valódi személyiségük megvalósítása mutatkozhat meg. A hagyományokat követve a Busók hivatalos feladata még, a női fesztiválozókkal való ártatlan játszadozás, ezzel segítve a termékenység varázsló hatását. Ne ijedjetek meg Hölgyek, néha illetlen viselkedéssel találkozhattok, mert ugyanis az etikai kódexben a busók nem határozzák meg az illő viselkedést! Azt javaslom, vegyétek játéknak! 😉 

 

A Séf javaslata:
Ha tehetitek, menjetek el Mohácsra, és évezzétek a nagyszerű ételeket és mértékkel hozzájuk tartozó borokat, söröket, rövid italokat! Élvezzétek a tavasz illatát és ünnepeljetek!

Nehogy kihagyjátok a bazár soron levő isteni ételeket. Kóstoljátok meg a helyi nevezetes finomságokat, és ha van kedvetek, mutassátok meg nekünk, számoljatok be róla, hogyan éreztétek magatokat! Ízekben, illatokba nem fogtok csalódni, sőt a hangulat is fantasztikus lesz! Az otthonotokban is megteremthetitek a Busójárást, ha regisztráltok az oldalon és neki láttok, a télbúcsúztató főzőcskének!

Regisztráljatok itt.: http://app.stretti.hu/

Kellemes Tavaszköszöntést kívánunk mindenkinek!