Bársonyos mártás, Veluté

Fehér mártás néven is hallhattál már róla. Az íz és a zamatanyagok kiemelkednek és megadják a mártás jellegét!

A testes Barna mártás után jöjjön egy  6-7 perc alatt elkészülő kicsit könnyedebb mártás, mely az utolsó, a franciák által felállított csoportosításnak köszönhetően, a Bársonyos mártás, vagyis a Sauce Veloutée ( ejtsd: Veluté szósz). Fehér mártás néven is hallhattál már róla. Ebből a szószból is újabb mártások készülhetnek, ilyen például a Supréme mártás (ejtsd: Szüprém) , amely cayenne borssal és citromlével készül, vagy a Velencei mártás és az Auróra szósz. Ezek a mártások is nagyon finomak a későbbiekben írunk még róluk. A Bársonyos mártás hasonlít a Besamellhez, annyi különbséggel, hogy nem tejet, hanem valamilyen fehérhúsból készül alaplevet adunk a világos vajas rántáshoz.

Könnyebb fehér húsokhoz ajánlom, például a csirkés vagy halas ételekhez. Remek kiegészítője lehet a főételnek.
Ne csak beszéljünk róla, hanem készítsük is el!

#Tippek #Trükkök #Taktikák #Stretti

Ahogy a Séf ajánlja: 

A fehér mártás illatában és ízében is az alaplére és a vajra emlékeztet. Színe hasonlít a fehérhez és a krémszín átmenetéhez. A mártás azért bársonyos, mert nagyon hasonlít a bársony simaságához és felülete is oly fényes, mint a bársonyé. Ez a mártás készíthető szárnyasalaplével és halalaplével is.
#Tipp: Mindig olyan alaplével öntsük fel a világos rántást, ami illeszkedik az étel jellegéhez. Ha halas étel, akkor halalaplével, ha csirkés, akkor csirke alaplével. Az íz és a zamatanyagok kiemelkednek és megadják a mártás jellegét! Fontos, hogy passzoljanak az ízek.

Hozzávalók: 4 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dl alaplé, só.

Elkészítése: Először felhevítjük a vajat majd beletesszük a vajat, majd felöntjük a tetszőlegesen kiválasztott alaplé megadott mennyiségével és simára keverjük. Kóstolunk, és ha szükséges sózunk!
#Trükk: A forró rántás és a forró alaplé azonnal felforr. Gyorsan elérjük a mártás sűrűségét. Akkor lesz a mártásunk sima, ha habverővel dolgozunk.
Lassan forraljuk a szószt. Eredményként a mártás tetejére fel fog jönni a zsiradék és bebőrösödik.
#Taktika: Ezért a mártást átszűrjük! Ha a bőrösödést a mártásba főzzük, akkor az, csomós lesz, és máris elveszíti a nevét és nem lesz bársonyos!

Könnyű ez a recept vagy könnyű? 
Ha van, kedved regisztrálj és nézelődj a receptek között!


Csodálatos napot kívánunk!