Az ételek vitamintartalma megőrizhető

Az étel elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít szervezetünk számára. Ez adja a működéshez és az egészséges élethez az energiát! Érdemes, a főtt és a nyers ételeket keverni a táplálkozásban! + megtanulni a vitaminok megőrzésének a technikáit!

Az étel elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít szervezetünk számára. Ez adja a működéshez és az egészséges élethez az energiát!

– Lehet nem mondtam vele újdonságot…. viszont a végtelenségig cifrázható Tény.

Az , hogy:
Érdemes, a főtt és a nyers ételeket keverni a táplálkozásban!
+ megtanulni a vitaminok megőrzésének a technikáit!

Úgy, hogy például:

 • Friss ételeket eszünk:
  A tápanyagok azokban a zöldségekben és gyümölcsökben a legmagasabb amelyeket akkor szedtek le a fáról, bokorról…. és azonnal a betakarítás után már fogyasztani is tudjuk. Minél hosszabb ideig vár az étel az elfogyasztásra annál nagyobb a tápanyagok vesztesége. Nem mindig megvalósítható ez, viszont ha sikerül gondoljunk arra milyen jót teszünk vele a testünknek.
  Érdemes úgy vásárolni, hogy csak néhány napra vásárolunk be a piacokon, az időszaknak megfelelő szezonzöldségekből és gyümölcsökből. Ezzel támogatva a helyi termelőket is. ????
 • Napon érett gyümölcsöket választunk:
  Arra gondolok, hogy érdemes kerülni a zöldre szedett gyümölcsöket, amik majd úgyis megérnek mire innen-oda vagy onnan-ide érnek.
  A napon szedett szőlőnek vagy akár a paradicsomnak is, kétszer annyi a C-vitamin tartalma mint az üvegházban nevelkedett társaiknak.
 • A zöldségek és a gyümölcsök hideg helyen való tárolása:
  A vitaminokat elpusztító enzimatikus folyamatok lelassulnak ha ezeket a tápanyagokat a fagypont közelében tartjuk.
  A tejet sem árt hűvös és erős fénytől távol tartani, ha isztok tejet. Ha nem, akkor manapság nagyon sok finom magvakból készült itallal lehet találkozni tej helyettesítés gyanánt.

 

 

 • A főzés során:
  Ha az élelmiszer tele van tápláló vitaminokkal és mi azt nem tudjuk helyesen felhasználni akkor egészen egyszerűen elpazarolódnak ezek a csodás építő anyagok. A hozzávalók főzése gyakran növelheti bizonyos tápanyagok könnyedebb felszívódását.  Ilyen például a sárgarépában található béta-karotin ami 6,5 –szer nagyobb felszívódást biztosít főve mint nyersen fogyasztva. A gomba, a spenót és a spárga esetében is a főzés alatt is, nő a bizonyos vitaminok, tápanyagok biológiai hozzáférhetősége. Érdemes egészben főzni a zöldségeket.
 • Gőzben párolás:
  Az egyik legegészségesebb módja a zöldségek és a húsok elkészítésére és vitamin megőrzésre. Nem beszélve arról, hogy mennyire gyors és mennyire nem igényel nagy főzőtudást egy gőzben párolási technika elsajátítása.
  Szükségünk lesz egy nagyobb edényre ami nem vasból készült mert azok elpusztítják a C- vitamin nagy részét azt mondják. és egy úgynevezett pároló betétre már biztos látott mindenki ilyet (kis fém lábakon álló  „napocska”)vagy ha az nincs egy fém szűrőre. Fontos, hogy a párolóvíz ne legyen túl sok mert akkor főzzük és ne legyen túl kevés se,mert akkor nem biztos, hogy kitart az étel párolásának a végéig a folyadék. Ezek az idő intervallumok viszonylag rövidek. Például ha a brokkolit szeretnénk párolni akkor 5- 7 percre lesz szükségünk viszont ha spenót leveleket párolnánk akkor elegendő csupán 3 perc. Fűszerezni nem érdemes a gőzölés előtt mert annyira finom és egészséges maga egyszerűségében a nyersen párolt étel, hogy azt elmondani is nehéz. Viszont ha csavarnánk az izgalmakon, akkor befejező műveletként készíthetünk valamilyen fűszeres vajmártást a fogáshoz. Csak akkor tegyük az ételt a gőzölő edénybe ha a folyadék felforrt illetve már keletkezett gőz a fedő alatt. Ha letelt a kiszabott főzési idő, vegyük le a tetőt és ellenőrizzük le az étel állagát egy villa vagy egy kés segítségével. Újra lehet hasznosítani azt a vizet amit már egyszer használtunk és a párolásból visszamaradt. Szolgálhat egy finom zöldségleves alapjául.
  Kész! Amilyen gyorsan elolvastad, körülbelül olyan gyorsan kész is egy párolás. ????
 • Ne süsd vagy főzd túl az ételt:
  Nem véletlen van megadva az a főzési idő minden szakácskönyvben, ami meg van adva!
 • Olaj:
  Egy kevés olaj hozzáadásával segíthetjük a zsírban oldódó vitaminok könnyebb felszívódását. Egy kevés olívaolaj, vagy tökmagolaj egy kis friss zöldsalátán milyen finom is…..

 

 

 • Fagyasztott? Konzerv vagy befőtt?:
  – Merülnek fel a kérdések, sokunkban.Fagyasztott élelmiszer: A helyes eljárással kezelt elfogyasztásra ítélt fagyasztott zöldségek vitamintartalma lehet magasabb mint más módon tartósított ételeké. Azért mert lehet frissnek véljük a megvásárolt friss zöldséget, ám hosszas tárolás után kerül csak hozzánk, vevőkhöz az áru. Míg az élelmiszeriparban általában egészen rövid idő elteltével lefagyasztják az élelmiszert. Így a vitamintartalom jól megmarad.Konzerv és Befőtt: A XIX. század elején kidolgozott konzervkészítés megegyezik az otthoni vizes dunsztolással. Tehát a befőttet üveggel együtt főzzük. (A száraz dunsztolás pedig azt jelenti, hogy a már megfőtt alapanyagokat hagyjuk a lezárt üvegben lassan kihűlni). Ha ez kész ezután szoba hőmérsékleten tartva is fogyasztható lesz a konzerv illetve befőtt. Ha a gyümölcsök konzerválásáról beszélünk akkor a C-vitaminnak és a folsavnak egy része elvész, míg az A vitamin háromnegyede és egyes B- vitaminoknak akár a 100%-a is megmaradhat. A víz oldékony vitaminok beleoldódnak a cukorral készített főző/felöntő lébe, így megfontolandó, hogy abból mennyit fogyasztunk.- Tanácsolják a dietetikusok!

A tények tudatában már csak döntés kérdése Az, hogy Ki? Mit?  választ.

Jó tudni! Érdemes ezeket az icipici „szabályokat” betartani ha tényleg úgy érezzük, hogy szeretnénk tenni azért, hogy szervezetünkbe értékes Tápanyagok/Vitaminok kerüljenek!

Addig is Kellemes Vitaminban úszkálást, mert Vitamin mindenbe Van! ????